Nu har LO:s kampanj mot Sverigedemokraterna startat. Partiets förslag skulle leda till nedskärningar i välfärden som motsvarar 163 000 undersköterskor, 66 000 barnskötare och 61 000 vårdbiträden, skriver LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin i Aftonbladet.

Sverigedemokraterna (SD) låter motorsågen gå i äldreomsorgen, barnomsorgen och sjukvården, hävdar LO. I partiets budgetproposition dras 90 miljarder kronor bort från de kommunala statsbidragen under de kommande fyra åren. En sådan besparing som SD föreslår kan inte genomföras utan att personal sägs upp, konstaterar LO.

Nu går LO till hårt angrepp mot partiet både i en första film på Facebook och genom en första debattartikel.
– Det handlar inte längre om ”besparingar”, det handlar om att låta motorsågen gå i svensk äldreomsorg, skola och sjukvård. Det är inte bara löntagarfientligt, det är Sverigefientligt, skriver Tobias Baudin i en debattartikel som publiceras i Aftonbladet.

Han beskriver också SD som ett parti på yttersta högerkanten och konstaterar att den förra borgerliga alliansregeringen klarade sin sista regeringsperiod enbart tack vare stödet från SD.

SD har röstat nej till socialdemokratiska förslag om bättre sjukförsäkring, rätt till heltid och färre otrygga visstidsanställningar, partiet har tillsammans med allianspartierna röstat ner den S-ledda regeringens första budget och sa därmed nej till höjd a-kassa, konstaterar Tobias Baudin.

Det var i går som LO offentliggjorde satsningen på en facklig kampanj mot SD:s politik. Fokus är riktat mot helheten i deras program. LO stämplar SD som ett löntagarfientligt parti.

Genom debattartiklar och filmer i sociala medier kommer LO ta debatten med Sverigedemokraterna om hela deras välfärdspolitik.

Inom LO finns en oro för det ökade stöd som SD har fått bland både de egna medlemmarna och allmänheten.
– Stödet till SD har flera orsaker. Många känner en oro inför de utmaningar som Sverige står inför och jag delar den. Där hittar SD grunden för sitt stöd, men vill i själva verket dra ner på välfärden och försämra den, sa Tobias Baudin i gårdagens Arbetet.

Se filmen här