Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Byggnader rasade och människor flydde i panik när norra Afghanistan drabbades av en jordbävning som kändes i hela regionen. Minst hundra personer har bekräftats döda, däribland tolv skolflickor som trampats ihjäl.

Panik utbröt i skolbyggnaden i den afghanska staden Taloqan när jordbävningen, med magnituden 7,5, bröt ut. Minst tolv flickor trampades ihjäl när de försökte ta sig ut ur skolan.

– De ramlade och hamnade under fötterna på andra elever, säger en regional chef på landets katastrofmyndighet, till nyhetsbyrån Reuters.

Jordbävningen hade sitt epicentrum i bergskedjan Hindukush, i en avlägsen del av norra Afghanistan. Skalvet inträffade djupt ner i marken.

– Sannolikt blir det relativt små konsekvenser, säger seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet.

Området är glesbefolkat, men Bödvarsson påpekar att husen i regionen sällan är byggda så att de klarar stora jordskalv.

Dödssiffran fortsätter att stiga och sammanlagt har minst hundra personer i Afghanistan och Pakistan mist livet, enligt Reuters. Dödsiffran befaras dessutom stiga under de kommande dagarna eftersom mycket av kommunikationerna med Hindukush-området skurits av.

Skalvet inträffade omkring 25 mil från Afghanistans huvudstad Kabul, där Amin Ayoubi befann sig i sitt hem när huset plötsligt började skaka.

”Hela familjen flydde ut på gatan. Det var verkligen ett starkt skalv, vi är rädda och mycket chockade”, skriver han till TT i ett meddelande.

زمین لرزه امروزی شهر کابلتصاویر زلزله امروزی شهر کابل ( استدیوی مرکزی آریانا نیوز)

Posted by ArianaNews on den 26 oktober 2015

Jordbävningen kändes också i delar av Indien och Pakistan. I den indiska huvudstaden Delhi satt journalisten Mihir Srivastava på ett kafé när marken började skälva.

– Jag har aldrig upplevt en så lång jordbävning. Allt skakade under en väldigt lång minut, säger han till TT.

Biståndsarbetaren Josef Sjöberg låg och vilade efter maten i pakistanska Lahore när han plötsligt väcktes.

– Jag befinner mig i Lahore som ligger rätt långt bort från skalvets epicentrum, men det kändes ordentligt, säger han.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar.

TT