Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Den före detta tv-komikern Jimmy Morales har utropat sig som segrare i Guatemalas presidentval, som präglats av en korruptionsskandal och stort missnöje med det politiska etablissemanget.

Konservative Morales, som inte har någon tidigare erfarenhet av regeringsarbete, har kunnat spela på att vara en politisk outsider och har ökat i popularitet sedan förre presidenten Otto Pérez Molina, tvingades avgå misstänkt för korruption och senare häktades.

Efter att rösterna i två tredjedelar av vallokalerna räknats har 46-årige Morales över 70 procent av väljarnas stöd. Det innebär att han går mot en jordskredsseger över vänsterpolitikern och före detta presidentfrun Sandra Torres.

Många ser Jimmy Morales som en möjlighet för landet att börja om efter politiska skandaler på högsta nivå.

– Han är en fläckfri kandidat, och förmodligen är han ärlig, sade Rodolfo Mancilla efter att ha röstat i Guatemala City.

Morales har dock inte kommit med många konkreta politiska förslag, utan mer spelat på sin charm. Han har också fått kritik för de förslag han presenterats, som exempelvis att lärare ska utrustas med gps för att det ska kunna garanteras att de går till arbetet.

TT

 

 

Fakta: Guatemala

Guatemala har 15,8 miljoner invånare och är ungefär lika stort som landskapet Lappland. I presidentvalet var 7,5 miljoner väljare registrerade. I valet utses också vicepresident, liksom en ny, 158 platser stor kongress, 388 borgmästare samt 20 delegater till ett regionalt parlament för Centralamerika. Landet präglades länge av hårdföra militärregimer och inbördeskrig mot vänstergerilla, men återfick demokratin 1985 och freden 1996. På senare år har landet dock drabbats av extremt våld, kopplat till knarksmugglingen norrut mot USA. Valrörelsen har varit våldsam och omkring 35 000 poliser var utkommenderade för att försöka hålla ordning under valdagen.