Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Orkanen Patricia, den starkaste som uppmätts på västra halvklotet, tappade i styrka när den nådde in över Mexiko.

När Patricias öga drog in över delstaten Jalisco vid hamnstaden Manzanillo var orkanen fortfarande den starkaste Mexiko upplevt. Dennis Feltgen vid det amerikanska nationella orkancentret på vädermyndigheten NOAA sade till TT att orkanen var ”potentiellt katastrofal”.

– Det är en kategori fem-orkan som når land. Det är en extremt ovanlig händelse. Tidigare i dag var det den starkaste uppmätta orkanen på västra halvklotet som någonsin uppmätts.

Jacob Lozano Salazar var i staden Colima, några mil inåt land. Han berättar för TT att släktingar i kustområdet vittnar om att situationen i kustområdet är svår, med översvämmade gator och träd som blåsts omkull.

– Orkanen är så stor. Jag vet inte vad som händer, berättade han.

Men när Patricia rörde sig in över land tappade orkanen mycket av sin kraft och nedgraderades, först till kategori två, sedan till tropisk storm och sedan till tropiskt lågtryck.

Ändå har Colima drabbats av översvämningar. Bilder från staden visar en flod som ser ut att rinna på stadens gator.

– Floden rinner normalt under staden. Men med regnet hände det här, berättar Lozano Salazar som bor två kvarter från platsen.

De stora mängderna regn gör att jordskred har rapporterats, men enligt AFP har inga rapporter om dödsfall ännu kommit in.

Omkring 50 000 invånare och turister evakuerades i de tre delstaterna Jalisco, Colima och Nayarit undan orkanen Patricia. Hotellen närmast stranden i Puerto Vallarta evakuerade sina gäster, men dessa har nu återvänt. Lasthamnen i Manzanillo är fortfarande stängd, men hamndirektören Jorge Bustos säger att den kommer att öppna på eftermiddagen lokal tid.

I ett tv-tal till nationen sade president Enrique Peña Nieto att skadorna verkar vara mindre än befarat, men att orkanen fortfarande var ett hot.

– Med informationen vi har tillgänglig fram till nu och med hänsyn till att fenomenet pågår, så bekräftar de första rapporterna att skadorna har blivit mindre än vad som kunde motsvaras av en orkan med den här magnituden.

TT

 

 

Fakta: Orkaner

De tropiska stormarna får bränsle från energin som uppstår när värmen frigörs då vattnet avdunstar. I Atlanten börjar orkansäsongen officiellt den 1 juni och sträcker sig fram till 30 november. I östra Stilla havet pågår säsongen mellan den 15 maj och 30 november, men aktiviteten är som högst mellan juli och september. När de tropiska stormarna viker av norrut, där vattnet är kallare, eller når land försvagas de oftast då deras energikälla försvinner. Förutom vattentemperaturen är den så kallade vertikala vindskjuvningen i atmosfären, det vill säga skillnaden i vindhastighet mellan 1 500 meters och 10 000 meters höjd, en viktig faktor för bildandet av tropiska stormar. En storm har en vindhastighet på minst 25 meter per sekund, en orkan över 32 meter per sekund. Källor: NDRRMC, Reuters, Scientific American och gov.ph

Fakta: Tidigare orkaner i Mexiko

Janet: Den första orkanen i kategori 5 som har registrerats. Hundratals människor dog och hus krossades när Janet drog in över delstaten Quintana Roo i september 1955. Mexico: Den kraftigaste orkanen, utöver Patricia, som har uppstått i Stilla havet. Den nådde Mexikos kust i oktober 1959 i närheten av Manzanillo och krävde 1 000 liv. Orkanen Mexico hade en vindhastighet på 72 meter per sekund. Beulah: Dödade 40 människor i Mexiko när den drog in över Quintana Roo i september 1967 för att återvända ut över Atlanten, där den ökade i styrka till kategori 5, och åter drog in över nordöstra Mexiko och delstaten Texas i USA. Liza: Orkanen med kategori 4 krävde över 1 000 liv och tiotusentals blev hemlösa när den slog mot den södra delen av halvön Baja California i september 1976. Gilberto: 200 människor dog, de flesta i Monterrey när orkanen Gilberto, i kategori 5, drog in över nordöstra Mexiko. Pauline: Orkanen Paulina dödade hundratals människor när den nådde den södra delstaten Oaxaca och rörde sig vidare in i delstaten Guerrero i oktober 1997. Wilma: Åtta människor dog när orkanen Wilma med kategori 4 härjade i Cozumel, Cancún och Riviera Maya under 48 timmar i oktober 2005. Wilma orsakade skador för motsvarande 84 miljarder svenska kronor. Manuel och Ingrid: I september 2013 drabbades Mexiko av två orkaner nästan samtidigt. 157 människor dog, flera av dem i ett jordskred i Guerrero. Källa: AFP.