Jan-Olov Carlsson. Foto: Patrick Trägårdh

Jan-Olov Carlsson. Foto: Patrick Trägårdh

Klubben på Volvo Umeverken har startat ett upprop i protest mot IF Metalls och Handels diskussioner med arbetsgivarna om las, omställning, visstid och inhyrning. Kravet är att diskussionerna ska avbrytas och att facken ska jobba för tryggare anställningar åt alla. – Las är en viktig landvinning för arbetsrätten. Den tänker vi inte låta försvinna utan strid, säger Jan-Olov Carlsson, ordförande för IF Metalls klubb på Volvo i Umeå.

Arbetet har tidigare berättat om diskussionerna. Både IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä och Teknikföretagens Anders Weihe har sagt att de kan tänka sig en omfattande reformering av las och att göra om reglerna för omställning, inhyrning och vistidsanställningar. Anders Weihe har sagt att han vill att hela las ska vara förhandlingsbart.

Det är klubbstyrelsen på Volvo i Umeå som antagit ett upprop. Jan-Olov Carlsson säger att flera medlemmar hört av sig med kritik av diskussionerna om las och annat. Därför tyckte styrelsen att det var bråttom att komma igång med protesterna.
– Vi har reagerat mot att IF Metalls ledning kan tänka sig försämringar av las för att förbättra villkoren för visstidsanställda och bemanningsanställda, säger klubbordföranden.

Jan-Olov Carlsson vill också förbättra villkoren för inhyrda och dem med lösa anställningar, men inte till det priset. Istället vill han försvara las. Och förutom att diskussionerna ska stoppas vill styrelsen i Umeå att IF Metall och Handels ska lägga alla papper på bordet och redovisa innehållet i överläggningarna med arbetsgivarna.

Jan-Olov Carlsson berättar att man skickat uppropet till andra klubbar och avdelningar inom IF Metal. I nästa vecka ska de försöka få stöd av fler klubbar, avdelningar och även andra LO-förbund.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä känner till uppropet, men han vill inte kommentera det.

LÄS OCKSÅ:

Klubbar protesterar mot las-diskussion

Industriparter öppnar för större reform av las