Martin Klepke webbledartopp

Ledare. Det är bra att Vänsterpartiet ser de tydliga klasskillnader som styr förlossningsvården i Stockholm. Och det är bra att Vänsterpartiet också vill att bra förlossningsvård ska gälla för alla, oavsett inkomst och klass. Men det måste också omsättas i praktisk handling.

Vi har en vårdform som genererar ojämlikhet. I dag avvisas kvinnor med aktivt värkarbete som kommer till Stora förlossningen samtidigt som platser står tomma på Södra BB en trappa upp, Det vill säga på våningsplanet ovanför. Det är en verklighet. Och har så varit länge.

Det är bra om Vänsterpartiet vill ändra på det, men varför har vi under alla år som klasskillnaderna har ökat inte sett motsvarande ”Rädda förlossningen”-kampanj som den ”Rädda Södra BB”-kampanj som nu planeras? Det borde vara extra problematiskt för ett parti som Vänsterpartiet då det samtidigt står klart att de socioekonomiska skillnaderna mellan dem som föder på Södra BB och på andra förlossningsmottagningar stadigt har ökat.

Under torsdagen gick barnmorskornas egna fackförbund Vårdförbundet, som också vill delta i kampanjen för att rädda Södra BB, ut med en skrivelse till sina medlemmar på Stora förlossningen. Där står:

”Vi har förstått att vissa uppfattat det som att Vårdförbundet enbart bryr sig om Södra BB och Södra BB:s framtid. Så är inte fallet! Ni ska känna er trygga med att Vårdförbundet arbetar för att skapa de bästa förutsättningarna för ALLA medlemmar.”

Det vore olyckligt om Vänsterpartiet skulle tvingas skicka ut en liknande skrivelse till sina väljare i Botkyrka och övriga fattiga Stockholmskommuner.

LÄS OCKSÅ:

V: Visst handlar debatten om Södra BB om klass

Ledare: Äntligen stängs södra BB