Stress vanligt bland kyrkans anställda
Över hälften av 1600 arbetsplatser som Arbetsmiljöverket inspekterat saknar en plan för att hantera stress. Problemen är stora på bland annat förskolor och i kyrkan.
För andra året i rad genomförde Arbetsmiljöverket kampanjen ”Friska arbetsplatser förebygger stress.” Under två veckor i oktober inspekterades 1600 arbetsplatser inom några utvalda branscher, bland annat hotell och restaurang, förskola och församlingar.
I över hälften av fallen upptäckte Arbetsmiljöverket brister. Det vanligaste var att det saknades dokumenterade planer och riskbedömningar för arbetsförhållanden som kan leda till stress.
På förskolor gjordes 510 besök där krav på förbättring ställdes i 287 fall – 56 procent. Det är ungefär samma resultat som förra året. De vanligaste anledningarna till stress är flera.
– Det kan vara upplevelser av stora barngrupper, stora behov hos barn och förväntningar från föräldrar, man känner att man inte alltid räcker till. Man har även uttryckt att det är buller och personalbrist, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare på Arbetsmiljöverket.
Både privata och kommunala förskolor har inspekterats. Borde inte i alla fall kommuner veta hur arbetsmiljöarbetet ska gå till?
– Många kommuner och även privata organisationer har checklistor och rutiner som man kan ta fram och jobba ifrån, och det är jättebra. Men det är ju ändå så att du måste titta på det särskilda arbetsstället för att få fram vad det är för riskkällor där, och där kan det krävas att du måste jobba mer verksamhetsnära, säger Britt-Marie Henriksson.
Ännu sämre resultat än förskolorna blev det vid inspektionerna av religiös verksamhet. Där hade 63 procent av de 129 arbetsplatserna brister.
Eva Karsten, inspektör på Arbetsmiljöverket, säger att orsakerna till stress för kyrkogårdsarbetare och vaktmästare ofta handlar om stor arbetsbelastning, främst i små församlingar.
– Ofta har de det inte uppdelat i yttre och inre tjänst, utan du ska hinna med båda. Och i många församlingar har man kvar många kyrkor med kyrkogårdar som ska underhållas, så många beskriver att de har svårt att räcka till, säger Eva Karsten.
Ett annat problem i Svenska kyrkan är att det jobbar så många olika yrkesgrupper där. Vaktmästarna och kyrkogårdsarbetarna hamnar ofta utanför och blir som en arbetsplats i arbetsplatsen, där arbetsgivaren har dålig koll.
– Ofta har man också tillåtit dem att bli det. Inte sällan är det konflikter i de här grupperna, och där har ju kyrkoherden ett ansvar för arbetsmiljön och måste vara vaksam och till exempel bjuda in också de här grupperna till arbetsplatsträffar, säger Eva Karsten.
Anledningen till att just stressfaktorer glöms bort i arbetsmiljöarbetet på så många arbetsplatser, tror projektledaren Britt-Marie Henriksson är att många tycker att det är svårt att prata om det.
– Man vet inte riktigt på vilket sätt man ska prata om frågan, kopplat till vad man kan göra mer konkret. Men här handlar det om att titta organisatoriskt, vad ställs för krav och vad finns för resurser, säger hon.