Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Orkanen "Patricia" på väg mot Mexikos stillahavskust. Foto: Nasa

Orkanen ”Patricia” på väg mot Mexikos stillahavskust. Foto: Nasa

Den värsta orkan som någonsin uppmätts i östra Stilla havet, ”Patricia”, hotar Mexiko. På fredagskvällen svensk tid väntas orkanen – som uppgraderats till ”kategori fem”  – svepa in över land i närheten av turistorten Puerto Vallarta.

Under det senaste dygnet har ”Patricia” växt i styrka med ”en otrolig hastighet”, enligt Meteorologiska världsorganisationen, WMO. Vindstyrkorna i stormbyarna uppskattas nu till upp till 100 sekundmeter.

– Patricia är den starkaste orkan som någonsin uppmätts i östra Stilla havet, säger WMO:s talesperson Clare Nullis.

USA:s orkancenter i Florida beskriver orkanen som ”extremt farlig, möjligen katastrofal” och har uppgraderat den till den kategori fem på en femgradig skala. När ovädret möter land på fredagen väntas regnmängderna bli omkring 300 millimeter – och på sina håll ännu mer.

Turister slänger sten i havet i Puerto Vallarta i väntan på orkanen Patricias ankomst. Foto: AP / Cesar Rodriguez

Turister slänger sten i havet i Puerto Vallarta i väntan på orkanen Patricias ankomst. Foto: AP / Cesar Rodriguez

I Mexiko förbereder man sig för det värsta. Omkring 50 000 människor evakueras just nu från de mest utsatta områdena i delstaterna Jalisco, Colima och Nayarit, enligt tidningen El Universal.

– Vi skyndar hemåt för att sätta upp trä och tejp över fönstren, säger Rosa Elba Figuera till AFP:s reporter utanför en stormarknad i kuststaden Manzanillo.

En av de kuststäder som hotas är turistorten Puerto Vallarta, populär bland surfare.

Det mexikanska flygbolaget Interjet tillkännagav på fredagen att alla flighter till och från Puerto Vallarta ställs in.

https://twitter.com/interjet/status/657545172197109760

Att ”Patricia” växt så dramatiskt i styrka tros ha att göra med att  väderfenomenet ”El Niño” i år bidragit till ovanligt höga vattentemperaturer i östra Stilla havet, samtidigt som den globala uppvärmningen av planeten tilltagit.

Medeltemperaturen i världen var i september månad den högsta som någonsin uppmätts – såväl i vatten som på land – något som är svårt att enbart förklara med ”El Niño”, enligt meteorologer.

Uppdatering: På fredagsförmiddagen lokal tid kom dramatiska satellitbilder: