Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Erik-webbkronika

Kassandra hette honHon som hade oturen att få Apollon på halsen. Den grekiska guden förälskade sig i henne och gav henne förmågan att se in i framtiden!  Sen fick Apollo lära sig den hårda läxan att det krävs mer än presenter för att få ligga. Kassandra ville inte. Apollo blev ursinnig. Som straff spottade han henne i munnen. 

Det framgår inte riktigt hur men på nåt sätt gjorde Apollons saliv att ingen trodde på det hon sa.  Kassandra förutsåg hur Troja skulle invaderas. Hon såg hur människor massakrerades. Hon kom med förvarningar men ingen lyssnade. Morden och våldet inträffade ändå. Det måste ha varit fruktansvärt. Tänk att kunna se vad som ska ske utan att kunna stoppa det.

Myter har alltid fyllt en viktig funktion. Berättelser om liv, död, kärlek och svek finns i alla religioner och ger oss en förklaring till varför världen ser ut som den gör. De problem vi ställts för under tusentals år ser ut ungefär på samma sätt. I berättelsen om Kassandra handlar det om hur vi förhåller oss till kunskap. Det är lätt att se paralleller med klimatdebatten.

Om en månad inleds FN:s klimatmöte i Paris. I dag tror många på klimatforskarnas varningar om att vi orsakar en global temperaturhöjning, men så har det inte alltid varit.  En stor industri som tjänar på fossila bränslen har ätit middagar med politiker och förklarat att miljön är viktig men att klimatomställningen bör göras på ett sätt som inte kostar dem så mycket.

Samtidigt fortsätter vi gräva i jordskorpans kol-dioxidlager.  Senast handlade det om ifall det tyska brun-kolet ska ligga kvar i marken eller inte.  Statliga Vattenfall har bestämt sig för att sälja sina gruvor i Tyskland. Flera miljöorganisationer hade hellre sett att Vattenfall behöll gruvorna och helt upphörde att bryta kolet. Vattenfalls vd argumenterar att de vill göra sig av med det farli-ga kolet och satsa på förnybart.

En statsvetare sa en gång till mig att det går att ifrågasätta allt, och dessutom på ganska goda grunder. Om någon varnar för koldioxidutsläpp kan man bara peka på det faktum att klimatet förändrats kraftigt de 4,5 miljarder år vår planet har funnits.

Det finns en kör av Kassandror där ute men bara en är den rätta.  Vad hände med henne då? Hon, den enda, som talade sanning? Hon blev våldtagen, fängslad som slavinna innan hon till slut mördades.

Erik Larsson