malinhansonwebbledartopp

Nya siffror från SCB visar att omkring 65 000 svenska hushåll skulle drabbas extra hårt om ränteavdragen avskaffades. Några hundralappar i månaden riskerar de som har det sämst ställt att förlora. För en ensamstående förälder med 15 000 kronor kvar efter skatt är det knappast småpotatis.

I ett läge där bostadsmarknaden ser ut som den gör kan vi omöjligt acceptera förändringar som slår mot låginkomsttagarnas rätt till bostad.

Magdalena Andersson har med rätta kritiserat att ränteavdraget gynnar de allra rikaste. Personer med räntekostnader på över 100 000 kronor får visserligen ut mindre procentuellt räknat, men det är svårt att se varför de ska ha något alls.

Avdraget infördes för att även människor med normala inkomster skulle ha råd med ett eget hem. Räntorna har sjunkit sedan dess, men många lägger fortfarande en stor del av sin inkomst på boendet och har svårt att hitta billigare alternativ.

Lyssnar man till debatten är det svårt att få en tydlig bild av vad saken egentligen gäller.

Avskaffa, och sänk skatten! hojtar Bankföreningen. Avskaffa, och inför marknadshyror, kräver Centern. Slopa avdraget och satsa på fritids, säger Vänsterpartiet.

Det måste bli ett slut på förvirringen. Slopa gärna subventionerna för de rika. Men inte på bekostnad av att de fattiga får det sämre.

Malin Hanson skriver från och med i dag ledare i Arbetet. Hon är född och uppvuxen i Stockholm, har tidigare jobbat som utredare på Tiden, som ombudsman på S-studenter och med miljöfrågor på Socialistgruppen i EU-parlamentet. I dag chefredaktör på SSU:s tidning Tvärdrag. Rasar över högerns löne­sänkarpolitik och har ett stort internationellt engagemang.