Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Det finns 21 miljoner slavar i världen. Denna vecka drog FN-organet igång en kampanj för sätta stopp för tvångsarbetet. Målet är att få 50 länder att underteckna en FN-konvention, hittills har bara ett land sagt att de ska göra det.

– Jag kom från en fattig familj och fick ett jobb inom jordbruket. Jag blev så glad att jag kunde hjälpa min familj. Jag fick löfte om en hög lön men fick ingenting. Min chef gav mig mat och kläder men aldrig några pengar. Efter 16 månader sa jag att jag ville sluta men då slog han mig. Jag flydde.

Den brittiska skådespelaren David Oyelowo, som spelat i filmer som Apornas planer och Nina Simon, ger röst åt en av de 21 miljoner slavarbetarnas öden då FN-organet ILO denna vecka lanserade sin kampanj – 50 for Freedom – mot slavarbete.

Målet är att få minst 50 länder att skriva under ILO:s konvention 29 mot tvångsarbete innan 2018.

Konventionen är från 1930 men 2014 förändrades texten. I dag har endast Niger uppgett att de ska skriva under den uppdaterade konventionen.

Enligt ILO:s bedömning är 44 procent av dagens slavar migranter. ILO  är ett FN-organ där stater, företag och fack diskuterar internationella arbetsmarknadsfrågor.