STOCKHOLM 2015-09-25 DÈsirÈe Pethrus (KD) under fredagens debatt i riksdagen i Stockholm om den akuta flyktingkrisen. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Désirée Pethrus Foto: Claudio Bresciani/TT

Kristdemokraternas ledamot i EU-nämnden, Désirée Pethrus, föreslår en samlingsregering mellan S, M och KD – framförallt på grund av migrationspolitiken. – Det är totalt kaos i Europa. Då krävs politisk samling här, säger Pethrus till Arbetet Global.

Migrationsverket presenteradetorsdagen en ny prognos, som tyder på att mellan 140 000 och 190 000 asylsökande kommer att anlända till Sverige under 2015. Det är mer än dubbelt så många mot vad myndigheten tidigare trott – och huvudorsaken till att Stefan Löfven bjudit in Allianspartierna till överläggningar.

Än har det inte nåtts någon uppgörelse över blockgränserna. Men nu öppnar KD-ledamoten Désirée Pethrus för en samlingsregering, inte minst på grund av de ökade kostnader som kommuner och landsting kommer att få på kort sikt.
– Där har vi en utmaning som vi måste lösa budgetmässigt tillsammans. Jag tror inte att det i den här situationen fungerar att ha S och MP i en gemensam regering. Det behövs en bredare koalition. Nu behövs det politisk samling över blockgränserna, säger Pethrus till Arbetet Global.

Du twittrade om ”regeringsombildning” på torsdagsmorgonen. Skulle KD kunna delta i en samlingsregering med Socialdemokraterna?
– Ja, jag skulle mycket väl kunna tänka mig det.

Ditt parti, KD, har precis sagt upp Decemberöverenskommelsen (DÖ). Vad får dig att nu komma till slutsatsen att en samlingsregering vore bra för Sverige?
– Det finns egentligen bara tre tänkbara konstellationer nu: Alliansen + Socialdemokraterna, Alliansen + Sverigedemokraterna, eller en uppbruten Allians. Och Alliansen + Sverigedemokraterna är det enda som jag inte vill se. De andra alternativen får man i det här läget överväga.

Skulle du kunna tänka dig att KD samarbetar med en socialdemokratiskt ledd regering utan att Moderaterna deltar?
– Nej, det skulle jag helst inte vilja. Åtminstone M och KD bör finnas med.

Har du stöd från din partiledning när det gäller det här?
– Det vet jag inte. Det här är mina personliga åsikter.

Det är alltså flyktingsituationen som gjort att du ser ett behov av samlingsregering?
– Schengens yttre gränser ju fungerar inte, Dublinförordningen är i praktiken satt ur spel, man registrerar inte flyktingar, hela regelverket har satts ur spel.  I dag har vi ingen kontroll överhuvudtaget på vilka som kommer in i eller vandrar genom Europa. Det är totalt kaos. Mitt parti står upp för en reglerad invandring – och vi har ju visumregler för ett stort antal länder. Men de visumreglerna är satta ur spel om människor kan gå till fots hit, säger Désirée Pethrus.

Vad vill ni göra åt situationen?
– Varje gång som vi i Kd för fram idén om humanitära visum har statsministern avvisat det med att ingen tycker som vi.  Men just nu är jag på kongressen som EPP (konservativa gruppen i EU-parlamentet) håller i Madrid, och här antogs i går en resolution om att humanitära visum ska kunna sökas utanför Europa, så att det kan finnas lagliga vägar in. Alltså visum som man ska söka i tredje land, så att vi i alla fall får koll på vad det är för personer som kommer.

Skulle humanitära visum då kombineras med att gränserna stängs till?
– Ja, vi måste ha någon typ av reglering. Vi har inte fri invandring i Europa. De som kommer till EU ska registreras, och sedan får man då ha ett permanent omfördelningssystem, säger Désirée Pethrus.