Arbetet Global

Få nyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global och Erik Larsson och Linda Flood.

Beata Szydlo, premiärminister och ledare för det konservativa partiet Lag och rättvisa spås segra i helgens val i Polen. Foto: Alik Keplicz/AP-TT

Beata Szydlo, premiärminister och ledare för det konservativa partiet Lag och rättvisa spås segra i helgens val i Polen. Foto: Alik Keplicz/AP-TT

Efter en valrörelse med skarpa ord om smittspridande flyktingar tycks Polen gå från höger till höger i helgens val. Nygamla strider väntar med Bryssel.

Med en fantastisk utsikt över EU:s hjärta sitter Jaroslaw Walesa på sitt kontor på tolfte våningen i EU-parlamentet i Bryssel. De politiska utsikterna verkar dock inte lika lysande — åtminstone inte för det parti han representerar, konservativa Medborgarplattformen (PO).

Efter åtta år vid makten i Warszawa tyder det mesta på att PO hamnar i opposition efter söndagens parlamentsval.

– Vår BNP har ökat under alla de här åren. Men det har uppnåtts genom uppoffringar och det har varit tungt för folk. Nu tycker de att det borde synas mer i deras egna plånböcker, konstaterar Walesa om opinionsläget.

Segrare på söndag antas bli det än mer konservativa Lag och rättvisa (PiS), med 52-åriga Beata Szydlo som officiell premiärministerkandidat.

Om det verkligen blir hon som tar över återstår dock att se. Partiledaren Jaroslaw Kaczynski är fortfarande den som dominerar PiS och får det mesta av uppmärksamheten — inte minst för sina utspel om flyktingar och migranter.

– Det finns tecken på farliga smittor som vi inte har sett i Europa på länge: kolera på grekiska öar, dysenteri i Wien, olika parasiter som inte är farliga för de här människorna, men som är farliga här, hävdade Kaczynski på ett valmöte utanför Warszawa i förra veckan.

Kaczynski var premiärminister 2006—07 under en tid som präglades av gräl och konflikter med resten av EU. Om Lag och rättvisa återvänder till makten väntar sannolikt en återgång till en betydligt mer skeptisk syn på EU-samarbetet.

Beata Szydlo har redan aviserat närmare kontakter till Tjeckien och Ungern, som på sistone flitigt varit på kollisionskurs med Bryssel.

– Man kan ifrågasätta att (Ungerns premiärminister) Orban och (Tjeckiens president) Zeman samarbetar med (Rysslands president) Putin. Det är inte acceptabelt för oss. Men om vi inte bygger relationer med dem så blir vi ensamma i regionen, sade Szydlo härom veckan.

I Bryssel har samtidigt den snusande Jaroslaw Walesa — en (o)vana han skaffat sig via svenske kollegan Christofer Fjellner (M) — fortfarande inte gett upp hoppet.

– Minst tio procent vet ännu inte hur de tänker rösta, säger han och jämför med fjolårets regionalval, då Lag och rättvisa inte lyckades utnyttja att det blev största parti.

– De kanske vinner, men eftersom vi har bättre erfarenhet av att bilda koalitioner så kan vi hänga oss kvar, säger Jaroslaw Walesa.

 

Valet i Polen

Polen är till ytan stort som två tredjedelar av Sverige och har 38 miljoner invånare, varav drygt 1,7 miljoner (officiellt) i huvudstaden Warszawa. Landet är det sjätte största i EU, både till ytan och folkmängden och blev medlem i Nato 1999 och i EU 2004. Sedan 2007 regeras Polen av konservativa Medborgarplattformen (PO) med landsbygdsnationalistiska Polska bondepartiet (PSL) som koalitionspartner. Donald Tusk var premiärminister fram till i fjol då han utsågs till EU:s nye permanente ordförande. I stället övertog talman Ewa Kopacz såväl partiledar- som premiärministerposten. President sedan i somras är Andrzej Duda från nationalistiskt konservativa Lag och rättvisa (PiS). I parlamentsvalet den 25 oktober väljs samtliga 460 ledamöter i parlamentets underhus, sejmen. Opinionsmätningarna tyder på att PiS blir största parti med runt 35 procent av rösterna, mot 20 procent för PO och 10—12 procent för Förenade vänstern (ZL). PSL, populistiska Kukiz och liberala Modern ligger alla strax över 5-procentsspärren. Fakta: Jaroslaw Walesa Jaroslaw Walesa (född 1976) är polsk ledamot av EU-parlamentet sedan 1999 för konservativa Medborgarplattformen (PO). Han satt dessförinnan i det polska parlamentet 2005—09. Pappa Lech (född 1943) var Polens president 1990—95, även om han är mest känd för sin tid som ledare för det fria fackförbundet Solidaritet, något som gav honom Nobels fredspris 1983. I EU-parlamentet ingår PO i samma partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, som bland andra Moderaterna och Kristdemokraterna. Polens andra stora konservativa parti, Lag och rättvisa (PiS) har för sin del valt den mer EU-skeptiska konservativa partigruppen ECR, med bland andra brittiska Tories, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna.