Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Liberal leader Justin Trudeau waves with his wife Sophie Gregoire at the Liberal party headquarters in Montreal, Tuesday, Oct. 20, 2015. Trudeau, the son of late Prime Minister Pierre Trudeau, became Canadaís new prime minister after beating Conservative Stephen Harper. (Paul Chiasson/The Canadian Press via AP) MANDATORY CREDIT

Liberalernas ledare Justin Trudeau och hans fru vid valvakan i Liberalernas högkvarter i Montreal. Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press/AP

Kanadas liberaler, ledda av Justin Trudeau, vann en överväldigande seger i valet och fäller därmed den konservativa regeringen. Efter nederlaget meddelar premiärminister Stephen Harper att han avgår som ledare för Tories.

Opinionen har pendlat fram och tillbaka under den hårda valkampanjen. Men när majoriteten av rösterna var räknade stod det klart att Liberalerna tar över de konservativas plats som största parti i parlamentet medan socialdemokratiska Nya demokratiska partiet hamnar på tredje plats.

I liberalernas kampanjhögkvarter ljöd visslingar när beskedet kom att 43-årige Justin Trudeau, son till förre premiärministern Pierre Trudeau, blir nästa premiärminister och därmed grundlägger landets första politiska dynasti.
– Det här är vad en positiv politik kan åstadkomma, sade Trudeau till sina väljare i Ottawa, enligt CNN.

Många kanadensare har sett valet som en folkomröstning om att behålla eller sätta punkt för Harpers ledarstil och konservativa skattepolitik, men också om vem som bäst kan få ordning på landets vacklande ekonomi. Harper har suttit vid makten sedan 2006. Efter att ha förlorat parlamentsvalet kommer han nu att avgå som ledare för Tories.

Trudeau har bland annat sagt att han vill förbättra Kanadas svala relation med USA, avsluta landets militära insats mot IS och motverka klimatförändringarna.

TT