Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

South Korean elderly people leave for North Korea to take part in family reunions with their North Korean family members at a hotel in Sokcho, South Korea, Tuesday, Oct. 20, 2015. About 640 South Koreans will be reunited with their North Korean relatives at the Diamond Mountain in North Korea from Oct. 20 to 26. (Kim Do-hoon/Yonhap via AP) KOREA OUT

Foto: Kim Do-hoon/Yonhap

En grupp med nästan 400 sydkoreaner har korsat gränsen till Nordkorea. De är på väg för att möta anhöriga som de kanske aldrig har träffat, eller inte sett på över 60 år. Tusentals familjer splittrades under Koreakriget på 1950-talet.

– Jag kunde inte sova i natt. Vi trodde han var död, men nu är det som om han har återuppstått, säger 82-åriga Lee Joo-Kuk som ska träffa sin storebror i Mount Kumgang.

De anhöriga kommer att sitta ned för sex möten under tre dagar. De utvalda tillhör en lyckligt lottad minoritet, över 65 000 sydkoreaner står på väntelistan för att få delta vid de sällsynta återföreningsresorna. Det här är andra gången på fem år som en sådan anordnas.

Två ambulanser finns med på resan, vilket skvallrar om den höga åldern på deltagarna. Återföreningen är bitterljuv, eftersom många inser att det handlar om ett enda — och sista — möte med sin anhörig.

TT