LULE≈ 2015-10-09 De 19 eritreanska asylsˆkande som valts ut i enlighet med den omfˆrdelning som EU enats om anl‰nder med ett chartrar plan till LuleÂs flygplats, Kallax, p fredagen. Foto: Robert Nyholm / TT kod 11435

Foto: Robert Nyholm/TT

På flera håll i landet har flyktingboenden eldhärjats den senaste tiden. I helgen brann en skolbyggnad i Ljungby ned till grunden, strax innan den skulle ha invigts som flyktingboende.

Umeå kommun har lovat att ta emot 150 flyktingar inom kort, men var de ska bo hålls efter bränderna hemligt, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

– Vårt fokus nu är trygghet och säkerhet. Sedan förstår jag att det inte går att hemlighålla hur länge som helst. Men vi vill ge arbetsro till de som jobbar med att färdigställa boendena, säger Ewa Klingefors-Hedlund, till kanalen.

I Onsala utanför Kungsbacka brann ett planerat boende natten mot söndagen, i Arlöv brann ett annat boende förra veckan. Inga människor har skadats i samband med bränderna, och även om man misstänker attentat har man inte hittat några misstänkta gärningsmän.