Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

ELHOVO 2014-01-31  274 kilometer ‰r Bulgariens gr‰ns mot Turkiet. Sedan november fˆrra Âret har antalet bulgariska gr‰nsvakter tredubblats. Foto: Jacob Zocherman / Kontinent / TT / kod 10510

Foto: Jacob Zocherman/TT

En afghansk flykting sköts ihjäl av bulgarisk gränspolis efter att ha tagit sig in i landet från Turkiet. Händelsen utreds av bulgariska myndigheter.

Enligt Bulgariens inrikesdepartement inträffade händelsen sent på torsdagskvällen, nära staden Sredet i sydöstra delen av landet.
– En stor grupp illegala migranter försökte ta sig in i Bulgarien från Turkiet. En man skottskadades och avled på väg till sjukhus, säger inrikesdepartementets talesperson till AFP.

Departementets stabschef Georgij Kostov sade till bulgarisk radio att 50 migranter från Afghanistan som tagit sig över gränsen greps av en gränspatrull.
– De gjorde motstånd när de skulle gripas, En av vakterna sköt varningsskott, och enligt hans uppgifter skadades en av migranterna av en rikoschett och avled senare, sade Kostov.

Han bekräftade inte uppgifter om att flyktingarna skulle ha haft vapen.

Det är den hittills allvarligaste händelsen i Bulgarien i samband med flyktingkrisen. EU-landet Bulgarien, som inte deltar i Schengensamarbetet, har placerat ut 2 000 poliser, soldater och gränsvakter för att bevaka den 26 mil långa gränsen mot Turkiet.

Bulgariens premiärminister Bojko Borisov lämnade EU-toppmötet i Bryssel i förtid för att resa hem med anledning av händelsen.

TT