Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Foto: Leif R Jansson/TT

Foto: Leif R Jansson/TT

Kina är nu det land med flest dollarmiljardärer. Antalet krösusar har skenat i år — landet har nu 596 dollarmiljardärer, 242 fler än förra året och 59 fler än USA, enligt Shanghai-baserade Hurun Reports årliga sammanställning över Kinas rikaste.

Hurun Report lägger även ihop vad som brukar kallas Fastlandskina med Hongkong, Macau och Taiwan — då blir antalet dollarmiljardärer 715.

Rikast av dem alla är Wang Jianlin, ägare av konglomeratet Wanda Group och sedan januari delägare i fotbollslaget Atlético Madrid, vars förmögenhet ökat med 50 procent till 34,4 miljarder dollar med hjälp av lyckosamma affärer på aktiemarknaden.

Han går därmed om IT-entreprenören Jack Ma, som äger e-handelsföretaget Alibaba. Mas förmögenhet har fått sig en törn sedan Alibaba-aktien störtdykt på börsen.