Foto: Bertil Ericson och Christine Ohlsson

Vare sig Teknikföretagen eller IF Metall känner igen sig i Dagens Nyheters beskrivning av diskussionerna om omställning, kompetensutveckling och uppsägningsregler. Båda hänvisar till en tidigare artikel i Arbetet.

– Det finns inget att tillägga. Vi för samtal och det finns inga beslut, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Arbetet har tidigare berättat att LO-förbunden Handels och IF Metall diskuterar med arbetsgivarorganisationerna Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna och Svensk Handel. Både fack och arbetsgivare säger i texten att det i det närmaste råder tankeförbud om las. Och nu är de beredda att diskutera las, omställning, inhyrning och visstidsanställningar.
– Det verkar som någon som är mot de här förhandlingarna läckt till media, säger Anders Weihe, förhandlingschef hos Teknikföretagen.

Han tycker inte beskrivningen av arbetsgivarnas uppfattning är riktig i DN. Han framhåller istället att det viktiga är strävan att göra hela las förhandlingsbart.

På sin hemsida har IF Metall lagt ut en kommentar till artikeln i DN. Den går ut på att fack och arbetsgivare diskuterar brett om anställningsskydd, kompetenskrav, omställningsmöjlighet och att fler har bemannings- och visstidsanställningar. Än har dock inga regelrätta förhandlingar med krav och motkrav kommit igång.

Läs artikeln som Arbetet skrev om diskussionerna om lagen om anställningsskydd.