Fairtradefika och facksnack
Under torsdagen arrangerades för sjunde året i rad fikautmaningen Fairtrade challenge i Sverige. En av platserna där det bjöds på schysst fika var på Coop Centralen i Stockholm.

Mimmi Axelson Feuer, Pablo Vicente, Peter Kindström, Carina Petrovic, Angelica Östling och Moa Sjöström på fackklubben på Coop Centralen Fairtrade-fikar.
Varje år uppmanar produktmärkningen Fairtrade arbetsplatser i landet att samlas och fika Fairtrademärkta produkter. Handels har nappat på idén och arbetar nu aktivt med förtroendevalda för att sprida idén i lunch- och fikarum.
Förra året var det endast ett fåtal klubbar som deltog. I år har Handels skickat ut över 500 fika-kit vilket innebär att upp emot 11 000 medlemmar deltar i utmaningen.
Coop Centralen i Stockholm var en av dessa arbetsplatser. Förtroendevalda Mimmi Axelson Feuer fick nys om Fairtrade challenge via ett mejlutskick.
– Vår butik jobbar jättemycket med Eco och Fairtrade. Dessutom älskar alla att gofika, så jag tyckte det var en toppenidé, säger hon.
På fikamenyn står Pressokaffe, mörk choklad och te – allt Fairtrademärkt. Regeln är att åtminstone en av produkterna som äts eller dricks ska vara rättvisemärkta.
– Våra avtal och villkor hänger ihop med det som händer internationell. Så det är även ett utmärkt tillfälle att ta upp globala fackliga frågor, säger Mimmi Axelson Feuer.
Daniel Söderberg Talebi, ombudsman på Handels med ansvar för arbetet med rättvis handel instämmer i det. Fairtrade challenge är mer än bara ett roligt tillfälle att dricka kaffe och äta godsaker tillsammans.
– Det är våra medlemmar, vi handelsanställda, som säljer de här produkterna. Vi är nyckelpersoner när det gäller att informera om rättvis handel, säger Daniel Söderberg Talebi.