Martin Klepke webbledartopp

Under onsdagens partiledardebatt propagerade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) för fler enkla låglönejobb. Fridolin har tagit över Alliansens retorik och fjärmar sig från den regering han själv sitter i, skriver Arbetets politiska redaktör Martin Klepke.

 

De ideologiska motsättningarna var tydliga i riksdagens partiledardebatt med Alliansen skattesänkningar och sänkta lägstalöner mot vänsterblockets investeringar och utbildning.

Men var står Miljöpartiet? Funderar de måhända redan nu på att hellre ingå i en Alliansregim än att ständigt behöva besväras av Socialdemokeaternas krav på rättvisa.

Utbildningsminister Gustav Fridolins (MP) ord under partiledardebatten om att det behövs fler enkla låglönejobb kan inte tolkas annat än att han vill dra loss Miljöpartiet från vänstern.

Redan på morgonen hade han lagt ribban i en intervju i Dagens Nyheter.

– Vi behöver fler vägar in på arbetsmarknaden, den delar jag helt, säger han i artikeln med hänvisning till Alliansens förslag om fler enkla jobb. Han föreslår att dessa enkla jobb ska skapas genom ett utbyggt rut-bidrag och andra subventionsformer för enkla jobb.

Att Centerpartiets Anders W Jonsson under partiledardebatten senare sufflerade Gustav Fridolin med nästan exakt samma ord, ”Vi behöver öppna fler vägar in på arbetsmarknaden”, är ingen tillfällighet.

Att öka lönepressen nedåt för landets lågavlönade genom att subventionera enkla jobb i stället för att satsa på utbildning och kompetens är allianspolitik.

När Gustav Fridolin utvecklade sina tankar under partiledardebatten förklarade han att de enkla jobben ska skapas för dem som har låg utbildning och för dem som inte talar svenska så bra.

Det är i sanning anmärkningsvärda ord från landets utbildningsminister.

Det är alltså inte utbildning som Sverige behöver och som ska få in lågutbildade och nyanlända på arbetsmarknaden. Det är lågbetalda och enkla jobb. Arbetskraft ska slumpas bort för en billig penning med hjälp av statliga subventioner.

Det här ledde till en paradoxal partiledardebatt från de rödgrönas sida på utbildningens område. Statsminister Stefan Löfven talade sig varm om 60 000 fler utbildningsplatser. Medan hans egen utbildningsminister pratade om fler enkla jobb för lågutbildade.

Landets utbildningsminister borde nog ta sig en ordentlig funderare över vilket ministerium han egentligen basar över.

Vill han och Miljöpartiet ha utbildning och kompetens? Eller vill de ha sänkta löner och större klyftor?