ENK÷PING 20130424 Kassaapparat med kvitto Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En arbetsdag från 10 – 20 med en timmes lunch på eftermiddagen. Kassatjänst från arbetsdagens början till slut.  Så kan arbetsdagen se ut på Netto Råtorp i Karlstad.

Nu vill det regionala skyddsombudet att Arbetsmiljöverket tvingar arbetsgivaren att skapa kassascheman som möjliggör arbetsrotation minst varannan timme.
– Det handlar om möjlighet till återhämtning, man ska veta att man får lämna kassajobbet regelbundet, säger Handels regionala skyddsombud Martin Boström. Det är också viktigt av belastningsergonomiska skäl, kassajobbet sliter på armar och axlar.

Nettobutiken har också en låg grundbemanning, vilket försvårar möjligheten att bli avlöst i kassan, fortsätter han.

Arbetsgivaren har svarat att beskrivningen av dessa långa dagar inte är korrekt, i själva verket jobbar personalen aldrig mer än sju timmar i kassa på en dag. Det frigörs, enligt arbetsgivaren, även utan ett kassaschema, 15-minuterspass med andra uppgifter än kassatjänst och alla rekommendationer från Arbetsmiljöverket följs.

Detta har dock inte övertygat skyddsombudet, som ber Arbetsmiljöverket titta närmare på saken för att eventuellt ingripa med ett föreläggande.