Foto: Fredrik Sandberg

Foto: Fredrik Sandberg

Skånska Vellinge är landets bästa skolkommun, enligt Lärarförbundet. Kommunen vinner den årliga utmärkelsen för fjärde gången på fem år.

– De kommuner som hamnar i topp har ofta bestämt sig. De har investerat långsiktigt och haft en dialog med lärare och skolledare om vad som krävs. Jag vet att Vellinge har haft ambitionen att bli bästa skolkommun, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, till TT.

Förbundet har gjort undersökningen sedan 2002. Bland annat mäts lärartäthet, lärarlöner, resurser till undervisningen, betygsresultat i årskurs nio samt andelen elever som fått behörighet för högskolan. Vellinge vann även i fjol samt 2011 och 2012. När Piteå, årets tvåa, knep förstaplatsen 2013 var det Vellinge som var tvåa.

Samtidigt väcker undersökningens resultat oro inom Lärarförbundet med tanke på att skolan egentligen ska vara nationellt likvärdig.
– Det är ju tydligt att det är stora utmaningar för likvärdigheten, säger Jaara Åstrand.

Vellinge har också kritiserats för oviljan att ta emot flyktingar, men enligt Johanna Jaara Åstrand kan Lärarförbundet inte se något generellt samband mellan topplaceringar på förbundets lista och ett lågt flyktingmottagande.
– I toppen finns kommuner som tar emot både fler och färre flyktingar.

Nytt för i år i samband med undersökningen är ett webbverktyg där man enkelt kan få information om den enskilda kommunens resultat samt jämföra kommuner.

Undersökningen

Lärarförbundet har genomfört undersökningen Bästa skolkommun varje år sedan 2002. De 14 kriterier som mäts är lärartäthet, lärarlöner, resurser till undervisningen, betygsresultat i årskurs nio, samma mått men i en vägning mot förutsättningarna, andel elever med godkänt i alla ämnen i årskurs nio, samma mått men i en vägning mot förutsättningarna, andel elever som fullföljer gymnasiet inom fyra år, andel elever som når grundläggande behörighet för högskolan, övergång till högskolan, hur mycket sjukskriva lärarna är, andelen utbildade lärare, andelen barn i förskolan samt kommunen som avtalspart. De tio bäst rankade kommunerna, i nämnd ordning: Vellinge, Piteå, Luleå, Nybro, Hammarö, Båstad, Lund, Lomma, Sotenäs och Umeå. De tio sämst rankade kommunerna i nämnd ordning: Vingåker, Lilla Edet, Flen, Ljusnarsberg, Avesta, Tierp, Nynäshamn, Fagersta, Sollefteå och Haparanda. Källa: Lärarförbundet