Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Folkliv i Timbuktu. Foto: Henrik Montgomery / TT

Folkliv i Timbuktu.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Tiotusentals barn är undernärda i Timbuktu-regionen i norra Mali och riskerar att dö, enligt UNOCHA, FN:s kontor för samordning för humanitär hjälp. Totalt handlar det om mer än 50 000 barn under fem år gamla som riskerar att dö.

Bakgrunden är det försämrade säkerhetsläget i norra delar av landet som tog fart 2012 i samband med att separatistgerillor och al Qaida-anslutna grupper drog fram. 2013 tryckte en franskledd insats tillbaka grupperingarna men sedan dess har olika rivaliserande militanta grupper tryckt tillbaka Malis reguljära armé och strider nu mot varandra. Stridigheterna hindrar FN från att leverera förnödenheter till de behövande.

Sverige bidrar till FN-insatsen Minusma i Mali med ett underrättelseförband på cirka 250 personer, medräknat ett antal stabsofficerare på olika FN-staber.

TT