Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Kurdiska YPG är en av de väpnade grupper som väntas delta i offensiven mot IS. Foto: AP/TT

Kurdiska YPG är en av de väpnade grupper som väntas delta i offensiven mot IS. Foto: AP/TT

USA har förnyat sitt stöd till rebellgrupper i Syrien. Ett angrepp mot ett av Islamiska statens (IS) starkaste fästen är att vänta inom några veckor, enligt kurdiska YPG som är en av grupperna som får stöd.

En attack för att driva IS ut ur al-Raqqa, som ibland beskrivs som terrorgruppens huvudstad, är planerad att äga rum inom några veckor, säger Sipan Hamo, chef för kurdiska styrkan YPG, i en intervju med Londonbaserade tidningen al-Hayat, skriver Reuters.

Kontakter pågår med den USA-ledda koalitionen för att sätta ett datum för operationen, enligt Hamo.

YPG är del av den militära alliansen som även inkluderar syrisk-arabiska grupper som tagit emot vapen och andra förnödenheter från USA.

Amerikanska styrkor har släppt 45—50 ton ammunition och förnödenheter med flyg för att stödja syriska rebellstyrkor. Enligt den amerikanska militären ska försändelserna hjälpa rebeller i norra Syrien som strider mot IS.

Förutom ammunition ska även handgranater, handledvapen och förnödenheter ha släppts. Insatsen kan ses som det första steget i förnyade ansträngningar från USA:s sida att stödja rebellgrupperna.

Rebellgrupperna som får USA-stöd är även i opposition mot de syriska regeringstrupperna, som i sin tur stödjs av Ryssland, vars inblandning i Syrienkriget ytterligare komplicerat konflikten. Landet har intensifierat sina bombningar av bland annat Nusrafrontens ställningar de senaste dagarna.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov träffar under tisdagen FN:s särskilde Syrien-sändebud, svensk-italienske Staffan De Mistura för att diskutera en politisk lösning på situationen i Syrien, skriver Interfax.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fördömde på tisdagen också attacken mot den ryska ambassaden i Damaskus.

– Detta är en uppenbar terroristhandling, förmodligen med syfte att skrämma de som stödjer kampen mot terrorism, säger han till RIA.

Panik utbröt vid ambassaden där hundratals personer hade samlats för att uttrycka sitt stöd till Ryssland för landets insats i Syrien. Demonstranterna viftade med ryska flaggor och höll upp bilder på Rysslands president Vladimir Putin när två granater slog ned kort efter varandra.

Det finns inga uppgifter om dödade eller skadade. Den ryska ambassaden i staden har tidigare attackerats av rebeller från Damaskus förorter. I maj dödades en person och i april skadades tre i attacker mot ambassaden.

 

TT-Reuters