STOCKHOLM 20151012 Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S), och statsminister Stefan Lˆfven (S) som bjudit in till en nationell samling, Sverige tillsammans, fˆr att bidra till att fˆrb‰ttra nyanl‰ndas etablering.

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S), och statsminister Stefan Löfven (S) presenterade ”100-klubben” under måndagen. Foto: Maja Suslin/TT

Under måndagen presenterade regeringen en ny åtgärd för att snabbare få nyanlända i jobb. Det görs via den så kallade ”100-klubben” där större företag kan få stöd och paketlösningar via Arbetsförmedlingen genom att ta emot minst 100 nyanlända inom tre år.

Arbetsmarknadsdepartementet skriver i ett pressmeddelande att syftet med satsningen är att skräddarsy paket av insatser utifrån enskilda företags behov för att skapa nya möjligheter för företagen att ta emot minst 100 nyanlända inom tre år.

De företag som vill ta emot minst 100 nyanlända erbjuds en särskild ingång till Arbetsförmedlingen. Från den 12 oktober har Arbetsförmedlingen skapat ett nytt telefonval på sin nationella telefonlinje för arbetsgivare. Inom tre dagar kommer företagen att bli uppringda för ett möte där insatser som bland annat snabbspår, arbetsmarknadsutbildning och arbetspraktik ska diskuteras.

Redan under måndagen meddelade Sweco, Riksbyggen, Ragn-Sells, Axfood och Hemköp att de är med på satsningen och kommer att ta emot minst 100 nyanlända på respektive företag.