Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Sömn – en fråga om klass och kön

Som många andra hälsoproblem hänger sömnbesvär ihop med klass och kön. Lågutbildade sover sämre än högutbildade. Kvinnor sover sämre än män.

I en annan artikel (läs den här) i sömntemat berättar vi att 27,6 procent av Sveriges befolkning har sömnbesvär. Men det är stora skillnader mellan män och kvinnor, och mellan lågutbildade och högutbildade.

Bäst sover högutbildade män. 21 procent av dem uppger att de har sömnbesvär. Av de lågutbildade kvinnorna är det nästan dubbelt så många som har sömnbesvär.

Det finns flera förklaringar till att lågutbildade sover sämre, och flera av förklaringarna har samband med arbetslivet. En är att de oftare har lägre lön och därför är mer stressade över ekonomin. En annan är att lågutbildade ofta har sämre möjligheter att själva planera sitt arbete.

Skillnaden mellan kvinnor och män är ännu större än mellan olika utbildningsnivåer. Det finns flera förklaringar även till detta. En är att kvinnors sömn oftare störs av hormonella växlingar: under menscykelns olika faser, i samband med barnafödande och i klimakteriet.

Men den kanske viktigaste förklaringen är att kvinnor har svårare att komma till ro eftersom de har högre arbetsbelastning. Om man lägger ihop tiden för yrkesarbete och hushållsarbete, så har kvinnor i genomsnitt mindre ledigt än män.

Skillnaden är ganska liten innan man får barn, sen ökar den. Män utan barn arbetar enligt en undersökning 60 timmar i veckan, kvinnor ett par timmar mer. För män som har två barn ökar arbetstiden med fem timmar i veckan till 65 timmar. För kvinnor med två barn ökar arbetstiden med 20 timmar till 80 timmar i veckan.

FILM: En resa genom fyra sömncykler

Man har också mätt stresshormonerna i kroppen hos män och kvinnor. För män sjönk stresshormonerna när de kom hem från jobbet. För kvinnor ökade i stället stresshormonerna, på grund av allt hushållsarbete som väntade.

Även på morgonen hade kvinnorna högre halter av stresshormon. Det visar att de inte fått full återhämtning under natten.

Illustration: Christina Andersson