Fack och skyddsombud tvingas allt oftare gå till Arbetsmiljöverket för att det ska ske en förändring av lärarnas arbetssituation. Något som egentligen ska vara den sista utvägen. 

– Det visar tydligt att det saknas politiskt ansvarstagande. Det ska egentligen inte behöva gå så långt som till en anmälan, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Sedan Ragnar Sjölander, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Stockholm anmälde Stockholm stad till Arbetsmiljöverket i oktober 2012 har mycket hänt. Ragnar Sjölander anmälde lärarnas höga arbetsbelastning i samtliga 140 grundskolor och 27 gymnasier i Stockholm, och fick rätt. Arbetsmiljöverket gick på fackets linje och krävde åtgärder.

När utbildningsförvaltningen fortfarande inte åtgärdat lärarnas arbetsmiljö dömdes Stockholm stad i december 2014 att betala 700 000 kronor i vite. Domen överklagades i kammarrätten, men avslogs.  Något vite har ännu inte betalats in, och enligt den senaste medarbetarenkäten från 2014 är lärarnas arbetsbelastning fortfarande hög.

Men trots detta var Arbetsmiljöverkets beslut unikt eftersom det var första gången en hel kommun tvingades vidta åtgärder, och inte bara en enskild skola.  Anmälningarna mot kommuner har sedan dess ökat drastiskt.
– Vi har skickat in ungefär tjugo anmälningar de två senaste åren. Det är en kraftig ökning, säger Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Och enligt Johanna Jaara Åstrand har Lärarförbundet skickat in ungefär lika många.
– I dag handlar de uteslutande om arbetsbelastning och stress. Det är väldigt ovanligt att vi anmäler dålig ventilation och kyliga klassrum, sådant som anmälningarna kunde handla om förr, säger hon.

Trots att Johanna Jaara Åstrand tycker att det är bra att ombuden anmäler, beklagar hon att det ska behöva gå så långt.
– Styrkedjan fungerar inte. Om en rektor eller skolledare signalerar om en tajt budget måste utbildningsförvaltningen ta det på allvar och kräva åtgärder. Detta görs inte i dag. Och då blir 6:6 a-anmälningar enda alternativet, säger hon.

Att Arbetsmiljöverket beslutar till lärarnas fördel har också blivit vanligare. Något som, enligt Bo Jansson,  borde öppna ögonen på politikerna och få dem att reagera. De måste investera långsiktigt. Man måste förstå att varje rätt investerad krona i skolan är en investering i elevens och kommunens framtid, säger han.

 

Så gör du en 6:6 a-anmälan:

Gör en sammanställning av samtliga arbetsuppgifter.

Gör en enkät som visar hur den höga arbetsbelastningen yttrar sig.

Visa hur undervisningstiden ökat.

Visa om antalet elever har ökat.

Visa vilka krav som ställs på all administration och dokumentation.

Kräv mer resurser.

Skicka in en anmälan till Arbetsmiljöverket.