Rajeev Sharma från internationella byggfacket BWI vittnar om dåliga arbetsvillkor för gästarbetarna i Qatar.

Rajeev Sharma från internationella byggfacket BWI vittnar om dåliga arbetsvillkor för gästarbetarna i Qatar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsdag den 7 oktober är det World Day of Decent work, världsdagen för anständiga arbetsvillkor, vilket fackförbund i Sverige uppmärksammar.

Dagen ska även uppmärksamma särskilt kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet runt om i världen.

I Stockholm ordnade det internationella byggfacket BWI, Byggnads och den svenska biståndsorganisationen Union to union ett seminarium om villkoren för migrantarbetarna i Qatar som anordnar fotbolls-VM 2022.

Cirka 1400 arbetare har dött i samband med arenabyggena och innan VM börjar beräknas  4000 omkomma.

– De flesta dör i hjärtattack i värmen, säger Rajeev Sharma, från BWI, som deltog i seminariet. Arbetsgivaren ser inte det som ett arbetsrelaterat dödsfall och därmed betalar de inte ersättning till de anhöriga.

Gästarbetarna jobbar under slavliknande villkor och arbetsgivaren har deras pass, vilket gör att de inte kan lämna landet då de vill. Det är också arbetsgivaren som tar ansvar för de utländska arbetarna vilket gör att de som åker till Qatar för att jobba ofta är helt i händerna på företagen, systemet kallas för Kafala.

– Kafalasystemet måste bort. Anställda har inte ens rätt att byta arbetsgivare eller åka tillbaka till sina hemländer då de själva vill, säger Rajeev Sharma. Vi vill att fotbollsförbundet Fifa ska ta ett större ansvar.

Fackförbundet ST uppmanar i ett pressmeddelande alla fackförbund som kan, i Sverige och i Europa, att stötta och hjälpa till att bygga upp fackliga organisationer runt om i världen.

Kristina Henschen, chef för Union to union säger att möjligheterna att skapa bättre arbetsvillkor har ökat i och med att FN nyligen antog sin nya plan för hållbar utveckling. Det är ett 17-punkters program för bättre miljö och fredligare utveckling i världen. Punkt nummer åtta handlar om att skapa anständiga arbetsvillkor.

– Det ger oss ett större handlingsutrymme, säger Kristina Henschen.

På Dagens Arena skriver även flera företrädare för flera av Sveriges förbund att de uppmanar att Sveriges regering tillsammans med övriga EU-medlemmar ska ta genomförandet av Agenda 2030 för hållbar utveckling på största allvar.

Artikeln undertecknas av Göran Arrius (ordförande Saco), Aleksander Gabelic (ordförande för Svenska FN-förbundet), Kristina Henschen (chef Union to Union), Eva Nordmark (ordförande TCO) och Karl-Petter Thorwaldsson (ordförande LO).