BORÅS 20060402 Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist gestikulerar vid söndagens paneldebatt om framtidens landsbyggdspolitik vid Landsbygdsriksdagen 2006 i Borås. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX CODE 9200

Ann-Christin Nykvist. Foto: Björn Rosvall Larsson/TT

Antalet konstföreningar på arbetsplatser har minskat dramatiskt. Över 1 000 har slagit igen på 25 år. Nu går Sveriges Konstföreningar på offensiven för att försöka vända trenden.

Antalet föreningar på våra arbetsplatser har minskat kontinuerligt i 25 år. I dag finns något över 400 stycken.
Bara de senaste fem åren har 200 föreningar försvunnit, medan endast 30 arbetsplatser startat en sådan.

Riksorganisationen Sveriges Konstföreningar har inte någon enkel förklaring till den varaktigt nedåtgående trenden.
– Det handlar nog om hur företagen ser på kulturfrågorna. Klimatet i arbetslivet har kanske blivit hårdare, säger Ann-Christin Nykvist.
Den tidigare socialdemokratiska jordbruksministern är numera ordförande för Sveriges Konstföreningar.

I slutet av november håller man en stor konferens om frågan på Arbetets museum i Norrköping och ska diskutera hur konstintresset i arbetslivet kan stimuleras. Ett par projekt ska ge skjuts till arbetsplatsföreningarnas verksamhet, bland annat möten med konstnärer.
– Konstföreningarna kan bidra till kreativiteten i arbetet och en god psykosocial arbetsmiljö, säger Ann-Christin Nykvist.

Enligt Sveriges Konstföreningar finns det tre huvudskäl till att arbetsplatsföreningarna upphör i så stor utsträckning.
De engagerade i konstföreningarnas styrelser kan inte sköta någon del av uppdraget på arbetstid. Föreningarna har svårt att locka medlemmar, och bankerna bär delvis skulden till nedläggningarna.

Många arbetsgivare vill inte längre dra avgiften på lönen, eftersom bankerna tar betalt för dessa avdrag.
– Inkasseringen av medlemsavgifterna har blivit alltför betungande för många föreningar, konstaterar förbundschef Kalli Klement på Sveriges Konstföreningar.

Ventilations- och byggkomponentföretaget Lindab har haft konstförening i många år, men den är nedlagd sedan en tid. Patrik Andersson var avgående ordförande i ett par års tid utan att valberedningen hittade en ersättare.

När även sekreteraren ville avgå och inga nya ville engagera sig i styrelsen lades föreningen ner.
– Vi fanns i 30 år. Det var tråkigt att vi tvingades lägga ner, säger Patrik Andersson, som arbetar som tjänsteman.

– Det är inte lätt att kunna gå ifrån en timme här och en där för ett möte med konstnär eller gallerist. Jag hade en förstående chef, men vi hade också folk från produktionen i styrelsen. De kunde nästan aldrig vara med på dessa möten.

Sveriges Konstföreningar har både allmänna konstföreningar och arbetsplatsföreningar som medlemmar. I dag har man totalt 750 medlemsföreningar och 200 000 personer deltar i verksamheten.