Oslo 20121003. 26 Âr gamle Kari Anne Seime jobber som sykepleier p Radiumhospitalet i Oslo. De siste Ârene har hun stadig fÂtt nye arbeidsoppgaver som har f¯rt til mindre tid til pasientene. Enkelte dager gÂr over halve arbeidstiden med til papirarbeid. Konsekvensene for Kari Anne er dÂrlig samvittighet overfor pasienter hun ikke har god nok til til  f¯lge opp og at hun gj¯r feil. Dr¯mmen er jobb p et privat sykehus hvor hun fÂr god tid til det som var grunnen til at hun ville bli sykepleier; pleie pasienter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix / SCANPIX / kod 20520

Många av framtidens jobb kommer att finnas inom vårdbranschen. Foto: Tore Meek/TT

Nu är det dags att lämna in ansökan till högskolans vårtermin. Men det gäller att välja rätt utbildning. De som pluggar till lärare, läkare, sjuksköterska eller fritidspedagog har störst chans till jobb, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos.

Den som planerar att börja studera till våren bör ta sig en sitt på Arbetsförmedlingens senaste prognos som visar framtidsutsikterna för ett hundratal yrken.

– Det är klart att man ska välja en utbildning som man är intresserad av, men det är en god idé att också ta en titt på våra prognoser innan man bestämmer sig. Det är inte alla högskoleutbildningar som leder till lika goda jobbchanser, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

På listan över yrken där de kommer råda brist om fem till tio år finns bland annat ingenjörsyrken, men också vård- och läraryrken.

Här är topplistan på framtidens bristyrken

Datayrken
Förskolelärare- och fritidspedagoger
Grundskolelärare
Gymnasielärare i yrkesämnen
Läkare
Sjuksköterskor
Specialpedagoger
Tandläkare
Teknikyrken