new dehli

Trafikstockning i New Delhi. Foto: AP/Manish Swarup/TT

Indien ska storsatsa på grön energi — men lovar inga utsläppsminskningar inför klimatmötet i Paris.
– Det är väldigt svårt, men inte omöjligt, säger klimatprofessorn Markku Rummukainen, om chanserna att stoppa den globala uppvärmningen vid två grader.

Indien är världens tredje största utsläppare av växthusgaser och det sista stora landet att lämna in sina löften inför FN:s globala klimatmöte i Paris i december.

I den plan som Indien lämnat in lovar landet att 40 procent av elproduktionen ska komma från förnybara källor till år 2030. I dokumentet står också att landet ska minska sin ”koldioxidintensitet” i förhållande till BNP med upp till 35 procent till 2030, jämfört med 2005. Det innebär att utsläppen kan fortsätta öka, men i lägre takt.

– Indien lovar att deras fortsatta tillväxt och utveckling ska ske med mindre utsläpp än om man bara fortsatte som vanligt, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet.

Med de löften som världens länder nu gjort kommer temperaturen på jorden att stiga med 2,7 grader under detta århundrade, enligt forskarnätverket Climate Action Tracker.

Markku Rummukainen beskriver åtagandena som ”en bra början”. Men att det fortfarande finns ett stort gap mellan ländernas löften och målet om att begränsa den globala uppvärmningen till två grader.

Han hoppas att man vid mötet i Paris lyckas enas om ett system som kan följa att länderna minskar sina utsläpp, och för att successivt kunna lägga till nya åtaganden.

– Vad som händer efter 2030 kommer att vara väldigt viktigt, det kommer inte att vara avgjort tills dess. Men ju högre utsläppen är vid 2030, desto tuffare kommer det därefter bli att nå tvågradersmålet, säger Markku Rummukainen.

TT: Är det fortfarande möjligt att nå målet?

– Det är möjligt och det finns uträkningar som visar att kostnaden inte behöver bli så stor. Men det kommer inte av sig självt. Bland det viktigaste är att man slutar investera i fossil energi, då behöver det inte vara oöverkomligt. Det är en väldigt, väldigt stor utmaning, men det är inte omöjligt, säger Markku Rummukainen.