Markus Robért, lantarbetare. Foto: Carl von Scheele

Markus Robért, lantarbetare. Foto: Carl von Scheele

Den 13 ton tunga traktorn med en såmaskin på 16 ton i släp glider fram över åkern i södra Uppland. Lantarbetare Markus Robért gungar behagligt i den väl fjädrade förarstolen och håller ett öga på instrumenten.

Höstvetefrön matas ut i en strid ström och hamnar några centimeter ner i myllan där jorden är fuktig.

– Det roliga i det här jobbet är odlingen, att se grödorna växa och få ett bra resultat. Om man fuskar syns det direkt.

Markus kan ratta den moderna traktorn med lillfingret om han vill eller släppa ratten. En styrning kopplad till gps garanterar att traktorn går rakt fram och att inga rader av frön överlappar varandra.

– Jag ställer in en A-punkt och en B-punkt på datorn. Sedan styr traktorn efter det.

Vid inställningen måste han justera efter olika faktorer. Såmaskinen där bak, som gör åtta meter breda rader, drar ekipaget lite åt vänster.

– När det väl är inställt är det inte så svårt.

Klockan är en bit över nio när Markus sår på den andra åkern för dagen. Så här dags har han redan gjort en halv arbetsdag. I morse valde han att börja klockan fem. Då harvade han på en annan åker.

Vid halv åtta återvände han till maskinhallen på Sjöö Godsförvaltning, som är hans arbetsgivare. Det skramlade ordentligt om harven. Ett av många hjul var punkterat och fälgen illa tilltygad.

När han hämtade såmaskinen fattades en bult i en av armarna. Han måste svänga förbi verkstaden, leta reda på en bult i rätt dimension, kapa den till rätt längd och skruva fast den innan han gav sig ut på fältet.

– Vi måste ständigt lösa problem, säger Markus när han avbryter såningen och stannar traktorn därför att instrumenten larmar.

Varningslampan säger att en av kanalerna inte matar frön, men det är givaren som är felinställd. Fröna trillar som de ska. Markus fixar inställningen och instrumentet slutar larma.

Egentligen tänkte han bli civilingenjör en gång i tiden. Men efter tre gymnasieår på naturteknisk linje insåg han att det var praktiskt arbete i jordbruket som var hans framtid. Nu har han nytta av allt mattepluggande.

– När vi ska så måste jag räkna ut hur många kilo frön vi behöver per hektar. Vid gödning handlar det om att räkna ut kvävekoncentrationen.

Till klockan 15 kör han på åkrarna den här dagen. Sedan sticker han hem och skjutsar en av sina flickor till gymnastikträning.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Marcus Robért 33 år, lantarbetare eller maskinförare i jordbruket, som yrkestiteln också är. Han började jobba för Sjöö Godsförvaltning 2001. År 2005 tog han jobb som skogsmaskinist innan han återvände till jordbruket år 2009. Utbildning: Ingen, men han har jobbat i jordbruk sedan barnsben på morföräldrarnas gård. I sitt första barndomsminne står han under päronträdet och ser morfars nya traktor levereras. Bäst med jobbet: Att se grödorna växa och bli bra, det stora ansvaret och omväxlingen. Sämst med jobbet: Arbetsbelastningen på hösten. Arbetsdagen kan bli 12 timmar eller längre om man inte håller emot. Om Lantarbetare Antal: Minst 1 500 maskinförare, men antalet är fler därför att många har dubbla tjänster och arbetar även med annat under lågsäsong. Jordbruket sysselsätter över 14 000 anställda. Fack: Kommunal Medellön: 143 kr/timme, ca 24 000 kr/månad (löneläge sept. 2014) Utbildning: Naturbruksgymnasium ger en god grund, traktorkort och ofta B-körkort krävs för maskinförare, grönt kort från Naturbrukets yrkesnämnd kan vara merit. Framtidsutsikter: Medelgoda framtidsutsikter de närmaste åren. Erfarna förare med specialkompetens har bäst utsikter. Källor: Kommunal, SLA och Arbetsförmedlingen