Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Ett ryskt stridsplan av typen Su-25. Bilden är en arkivbild tagen i Tjetjenien. Foto: AP/TT

Ett ryskt stridsplan av typen Su-25. Bilden är en arkivbild tagen i Tjetjenien. Foto: AP/TT

Ryska parlamentets Federationsråd gav på onsdagsmorgonen president Putin grönt ljus för att sätta in rysk trupp mot Islamiska staten (IS) i Syrien – och kort därefter kom uppgifter om att det första ryska flyganfallet ägt rum.
Ryssland tar därmed definitivt steget in i detta krig, som pågått sedan 2011 och lett till att miljoner människor tvingats på flykt.

De senaste veckorna har Ryssland byggt upp en militär närvaro i Syrien med flera nya baser, minst 35 strids- och bombflygplan (av typen SU-30, SU-25 och SU-24), avancerade luftförsvarssystem och markpersonal. Enligt amerikanska militärkällor finns nu omkring 600 ryska trupper på plats i landet.

President Vladimir Putin sökte på onsdagen ett formellt godkännande för detta av parlamentet, och Federationsrådet – parlamentets överhus – behövde inte lång betänketid: beslutet blev ett enhälligt ja.

Det är första gången sedan annekteringen av Krim 2014 som Putin fått godkännande av parlamentet för militära operationer i utlandet.

– Detta gäller enbart ryska flygvapnet. Som vår president sagt: en rysk markoperation är utesluten, sade Sergej Ivanov, stabschef i Kreml, till nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Ivanov är det Syriens diktator Bashar al-Assad som vänt sig till Ryssland med en ansökan om militärt stöd.

– Det är därför vi ingriper. USA:s och de övriga västallierade ländernas bombningar i Syrien sker i strid med internationell lag, eftersom de varken har stöd av ett FN-mandat eller sker på uttrycklig inbjudan från landets regering, säger Ivanov.

Vladimir Putin och Barack Obama möttes i New York i måndags. Foto: RIA-Novosti/AP/TT.

Vladimir Putin och Barack Obama möttes i New York i måndags. Foto: RIA-Novosti/AP/TT.

Ryssland regering hävdar att operationerna i första hand kommer att riktas mot Islamiska staten, vars styrkor håller mycket av de norra och östra delarna av landet. Strax efter lunchtid på onsdagen rapporterade CNN att det första ryska flyganfallet ägde rum.

Men inom Nato och den amerikanska militären finns misstankar om att Vladimir Putin även har andra avsikter.

–Vi ser väldigt sofistikerade luftförsvarssystem installeras på de där flygfälten. Och vi ser väldigt sofistikerade plan avsedda för strid i luften. Så vitt jag jag vet har inte IS några stridsflyg som kräver luftvärnsrobotar av typen SA15 eller SA22. […] Det här handlar inte om att slå mot IS. Det handlar om något annat, säger Natos högste militäre befälhavare Phillip Breedlove till CNN.

Vid öppnandet av FN:s generalförsamling i måndags förklarade USA:s president Barack Obama att Bashar al-Assad måste störtas för att konflikten i Syrien ska kunna lösas. Men Vladimir Putin avfärdar detta. Tvärtom menar han att al-Assad är nyckeln till stabilitet i landet.

Inbördeskriget i Syrien har pågått sedan 2011, då fredliga protester mot al-Assad-regimen slogs ned brutalt. En rad grupper, såväl sekulära som islamistiska, tog då till vapen. Minst 220 000 människor har dödats under de fyra år som konflikten pågått och elva miljoner har drivits på flykt. Drygt sju miljoner av flyktingarna finns ännu inne i Syrien. Merparten av de övriga bor i flyktingläger i närområdet. Omkring 400 000 har anlänt till Europa.

Den mest framgångsrika rebellgruppen på slagfältet har hittills varit Islamiska staten, vars brutala metoder och fundamentalistiska tolkning av koranen gjort den fruktad långt bortom Syrien. IS försöker upprätta en islamisk stat med sharialagar i de områden organisationen kontrollerar.

USA och en rad andra länder har bombat Islamiska statens fästen sedan i september 2014. Kriget i Syrien har dock fortsatt att rasa – samtidigt som världens stormakter kommit att bli alltmer oeniga om hur freden ska nås.

LÄS MER: Utestängda – av Europas nationalister

Syrien

[caption id="attachment_574" align="alignleft" width="400"]Foto: Google Maps Foto: Google Maps[/caption]