Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

europafack01

Europas fackföreningar inledde sin stora kongress i Paris på tisdagen. Foto: Erik Larsson

Svenskan Veronica Nilsson väljs med största sannolikhet in i den högsta ledningen i Europafacket, som på tisdagen inleder sin kongress i Paris.

Veronica Nilsson. Foto: TT

Veronica Nilsson. Foto: Juha Roinenen / TT

Det var sång och dans i Paris då Europas fackföreningar inledde sin kongress på tisdagen. På torsdag ska det väljas en ny ledning för Europafacken, men redan nu talar allt för att den före detta TCO-utredaren och Halmstadbon Veronica Nilsson tar ett steg upp inom Europafacket och blir en av två vice generalsekreterare. Hon har nominerats till posten av valberedningen och det finns i nuläget inga utmanare.

I Europafacket ingår 90 fack från 39 länder och deras uppdrag är att påverka EU-politiken. Svenska LO, TCO och Saco är tre av medlemmarna.

Det finns både mörka stråk och ljuspunkter i EU-fackens framtidsbild. Mörkret är krisen och massavhoppen. På bara tre år har Europafackens medlemmar tappat två miljoner medlemmar och tillsammans organiserar de nu 43 miljoner över hela Europa. En förklaring till att många lämnat facket är den ekonomiska krisen efter 2008 och att arbetslösheten stigit kraftigt i dess spår.

Ljuspunkterna är att mycket talar för att EU nu är på väg upp ur krisen. Arbetslösheten sjunker och dessutom har EU-kommissionen fått en ny ordförande, Jean-Claude Juncker, som signalerat att han vill utvidga den sociala dialogen, det vill säga låta arbetsgivare och fack vara med mer och utforma politiken inom arbetsmarknadsområdet.

Många av diskussionerna på kongressen kommer att handla om hur man ska kunna mejsla fram en gemensam strategi för att tackla krisen.

För svensk del finns ett orosmoln. Ett italienskt fack, Cgil, vill införa en EU-minimilön, vilket skulle kunna utmana hela den svenska modellen för lönebildning (där staten inte lägger sig i parternas uppgörelser).

Under denna 13:e kongress i Europafackets historia stuvas det också om ordentligt i ledning.

I våras blev det strid om vem som skulle ta över som ny generalsekreterare då Bernadette Ségol slutade. Men nu inför kongressen har dammet lagt sig. Och det är italienaren Luca Visentini som med största sannolikhet väljs på torsdag. Tysken Peter Scherrer, som förlorade toppstriden, blir tillsammans med svenska Veronica Nilsson av allt att döma den andra av de två vice generalsekreterarna.

Ordförande för Europafacket föreslås bli belgaren Rudy De Leeuw.