Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Afghansk militär har inlett en motoffensiv för att försöka ta tillbaka Kunduz som fallit i talibanernas händer. De har fått hjälp av amerikanskt stridsflyg. Inne i staden har situationen för civilbefolkningen hittills varit lugn, men nu ökar risken för civila dödsoffer.

Som Arbetet Global rapporterat tidigare tog talibanerna kontroll över den strategiska staden Kunduz på tisdagen. Afghanska säkerhetsstyrkor har fått förstärkning och lyckats återta kontrollen över ett fängelse och ett polishögkvarter, enligt försvarsdepartementet.

– Intensiva strider pågår. Nya trupper har anlänt. De afghanska säkerhetsstyrkorna har återtagit de flesta strategiska delarna av staden, säger Matin Safraz vid inrikesdepartementet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt uppger USA:s militär att man genomfört en flygattack mot talibanernas positioner i utkanten av staden, som ligger i norra Afghanistan. Syftet ska ha varit att skydda Natopersonal och afghanska soldater i området. Nato avslutade officiellt sitt stridande uppdrag i Afghanistan i december i fjol, men har behållit ett antal militära utbildare och rådgivare i landet.

Talespersonen Brian Tribus vill dock inte uppge hur många soldater Nato har i området, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt boende i Kunduz patrullerar talibanerna stadens gator med fordon som de stulit från militären, polisen och västerländska hjälporganisationer. Det är oklart hur många människor som dödats under talibanernas inträde. En rad oidentifierade kroppar låg på gatorna efter måndagens strider, berättar människor som flytt staden för AFP.

Afghanistans president Ashraf Ghani skriver på Twitter att talibanerna ”använder de civila som sköldar”, men att regeringsstyrkorna har order om att undvika civila dödsoffer.

Svenska Afghanistankommittén håller sitt kontor i Kunduz stängt tills vidare. Men situationen för civilbefolkningen är relativt lugn, enligt Obaidullah Faqir som är chef där.

– För internationella organisationer och regeringsrepresentanter är situationen inte bra. Men för civilpersoner är det lugnt. Det är inga strider här just nu, säger han i telefon till TT.

Obaidullah Faqir har bett sin personal att stanna hemma och säkerhetsvakter har placerats utanför lokalen. Men talibaner som Obaidullah Faqir pratat med har sagt att de inte är ute efter att skada civila.

– Människor kan besöka moskén som vanligt.

 

Fakta: Stad med blodig historia

Kunduz är en stad och huvudort i provinsen Kunduz i nordöstra Afghanistan.

Kunduz var den sista stora staden som hölls av talibanerna innan deras fall efter den USA-ledda invasionen 2001. I november det året inledde Norra alliansen, stödd av amerikanska specialstyrkor, en offensiv mot staden som de sedan intog den 26 november. Det skulle alltså ta nästan 14 år innan talibanerna återigen tog kontroll över Kunduz, måndagen den 28 september 2015.

Mellan 1992 och 2001 var Kunduz ofta föremål för plundringar, illdåd och svek. Provinsen blev ett viktigt fäste för talibanerna och här har också delar av al-Qaida bedrivit utbildning.

Källa: Wall Street Journal