Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Den så kallade Junckerplanen – EU-kommissionens plan för hur Europa ska komma på fötter efter krisen – sågas nu av LO-basen.
– Det är bara att konstatera att det är mycket prat och lite verkstad, säger Karl Petter Thorwaldsson.

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Erik Larsson

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Erik Larsson

Under invigningen av Europafackets kongress i Paris talade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Han kom bland annat in på den så kallade Junckerplanen, som är ett av hans mer prestigefyllda politiska projekt.

European Commission President Jean-Claude Juncker talks to the media after the emergency EU heads of state summit on the migrant crisis at the EU council building in Brussels on early Thursday, Sept. 24, 2015. European Union leaders, faced with a staggering migration crisis and deep divisions over how to tackle it, managed to agree early Thursday to send 1 billion euros ($1.1 billion) to international agencies helping refugees at camps near their home countries. (AP Photo/Martin Meissner)

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: TT/AP/Martin Meissner

I samband med att Jean-Claude Juncker tillträdde som ny ordförande för EU-kommissionen lade han i juli 2014 fram en stor plan som skulle investera unionen ur den djupa ekonomiska kris som Europa hamnat i. 315 miljarder euro skulle satsas under en treårsperiod.

Men nu har det gått ett år och flera fack, däribland LO, är inte nöjda. De tycker att det går för långsamt.

– Tyvärr har ingen i EU styrkan att samla Europa för en gemensam plan, säger Karl Petter Thorwaldsson.

I en rapport från den tyska tankesmedjan Freidrich Ebert Stiftung kräver LO-ordföranden tillsammans med Europafackets tillträdande generalsekreterare Luca Visentini och flera andra tunga facknamn att EU-kommissionen ska sätta fart på investeringarna.

I Junckerplanen ställs stora förhoppningar till att företag går in och investerar, men fackens idé är att målet – 315 miljarder euro under tre år – istället ska göras om till att bli 2 procent av BNP under en tioårsperiod.

LO:s ordförande vill att var och ett av länderna ska sätta upp ett sådant mål och att pengarna inte ska förmedlas av EU.

Läs mer:
Svenska väljs in i EU-fackets högsta ledning
Live: Hollande och Juncker på Europafackets kongress