Tvillingarna Julia och Johanna har en pakt.

Tvillingarna Julia och Johanna har en pakt.

Systrar tar hand om varandra, tröstar, men skäller också. Systrar är de hårdaste för de vet exakt. De ser igenom.

I Malin Anderssons dokumentär Blodssystrar är tvillingarna Julia och Johanna precis i skedet ”innan allt börjar”. De lovar varandra: Ingen kille ska få bestämma över oss, ingen ska få vara drömförstörare. Frihet är allt som en tjej behöver.

Som barn kidnappades och våldtogs de eftersom deras mamma var politiskt aktiv i hemlandet Azerbajdzjan. Det var därför de flydde till Sverige. De har båda tatuerat in ”You follow me, I follow you” på underarmen. Men när Johanna flyttar till en annan stad växer avståndet mellan dem.

Julia träffar en kille som hon gifter sig med. Hon har drömt om klänningen och limousinen sedan hon var liten.

Johanna är misstänksam till en början, men dansar glatt på bröllopet. Dock visar det sig snabbt att hennes intuition stämmer: Julias make är kontrollerande och hon försvinner iväg. Blodssystrar är en stark dokumentär som skildrar hur det så tätt symbiotiska systerskapet kan vara kvävande, men också rädda liv.

Sanna Samuelsson

dokumentärfilm

Blodssystrar
Regi: Malin Andersson
Biopremiär 25/9 på Folkets bio