För exakt ett år sedan, när jag var nytillträdd som kulturredaktör på Arbetet, skrev jag en artikel om ”Jaget i centrum”. Den handlade om fotokonstens stora genomslag i Sverige, men att jag kunde sakna samhällsberättelserna. Var var vår tids Christer Strömholm?

Men kanske att vi nu börjar se en förändring. I veckan öppnade Fotografiska i Stockholm sin Höstsalong, inspirerad av Liljevalchs Vårsalong. 31 fotografer bildar här ett tvärsnitt av svensk fotografi i dag. Det är alltifrån midsommardans på dansbanan till att vara andra generationens invandrare eller papperslös i Sverige.

Starkast avtryck lämnar 25-åringarna Erik Simanders och Lina Svenssons känsliga bilder på sina far- och morföräldrar. Ett långt liv sammanfattat i en klänning på en galge eller i de inramade familjebilder som tronar på ett piano av ek.