Martin Klepke webbledartopp

De senaste väljarundersökningarna har tävlat om att inte visa någonting alls.

Med små förändringar, oftast inom felmarginalen, har det varit omöjligt att dra några slutsatser alls, även om tidningar tappert försökt.

Men i denna stiltje har i stället opinionsinstitutets Ipsos trätt fram som en plötslig uttolkare av politiska samband, och de uttalar sig gärna om orsak och verkan.

– En majoritet av svenskarna tycker att Sverige är på väg åt fel håll, säger Ipsos opinionschef David Ahlin tvärsäkert till DN.

Orsaken är att både S och M har minskat något, dock inom felmarginalen, sedan förra mätningen.

Och skälet till denna, inom felmarginalen uppvisade, förändring är decemberöverenskommelsen, slår han fast likt ett orakel som just anlänt från Delfi, eller snarare som en oppositionell alliansanhängare.

–  Den här ordningen där oppositionen kritiserar regeringen och sedan lägger ner rösterna och accepterar politiken, det urholkar förtroendet, fortsätter han domedagsmässande.

Att Sverigedemokraterna backar med 1,1 procentenheter (inom felmarginalen) ser han inte som ett brott för SD:s uppgång. Förra månadens uppgång med 1,9 procentenheter, också det inom felmarginalen, visade dock något ologiskt att Sverigedemokraterna går framåt.

Orsaken till att en uppgång är en uppgång men en nedgång inte är en nedgång är även det decemberöverenskommelsen, enlig David Ahlin.

– Dagens läge är idealiskt för att populistiska partier ska växa sig starkare, säger han, med hänvisning till decemberöverenskommelsen.

Denna fantasifulla analys, att Sverigedemokraternas nedgång egentligen bör betraktas som en uppgång, kan jämföras med Aftonbladet/Inizios mätning två dagar senare, där SD också backar och där huvudtrenden sägs vara att SD tappar väljare till S.

I båda mätningarna är förändringarna dock inom felmarginalen, vilket borde rendera en unison förklaring att de, som sagt, egentligen inte visar någonting alls.

Och läsarna bör definitivt besparas att få opinionschefers eget politiska kampanjande nedkört i halsen.