Billiga resor där allt ingår – det låter lockande men det finns bättre alternativ.


– Res till så små ställen som möjligt, säger sociologen Klas Grinell när han och författaren Hans Gunnarsson diskuterar all inclusive-resor på Bokmässan.

Hårt slit och efter flera års sparande äntligen en resa. Då kan en all inclusive-resa verka lockande. Barnen får glass när de vill och föräldrarna slipper göra något mer än att slappa vid poolen.

– Då får man börja fundera på om njutning är viktigast i världen, säger Klas Grinell, forskare i sociologi och intendent på Världskulturmuseet i Göteborg.

I myllret av samtal, framträdanden och seminarier på Bok- och biblioteksmässan slår Union to union och nätverket Schyst resande ett slag för bättre resande, genom ett samtal mellan Klas Grinell och skönlitterära författaren Hans Gunnarsson.

För av olika sätt att resa är inte all inclusive det som gynnar landet bäst, påpekar Klas Grinell. Ofta är arbetsmiljön för de anställda dålig. Och resenärerna tar sig ofta friheter. Många resonerar så här:

– Om jag betalt för allt och vill ha en öl klockan fyra på natten så ska det finnas någon som serverar mig.

En av turismens fördelar är att den sprider ekonomiskt välstånd. Men de flesta all inclusive-anläggningarna drivs av storföretag och vinsten förs ut ur landet.

Viktigt att tänka på, anser han, är att turism är konsumtion. Och som med all sådan bör vi ställa oss frågan om den bidrar till något gott.

– Och det misslyckas vi med varje dag. Jag kan inte säga att vi inte ska resa dit eller dit.

Men viktigt är att tänka på att resa till små ställen och gå ut och äta på lokala ställen; göra val som gynnar lokalbefolkningen.

Hans Gunnarsson
fick inspiration till sin senaste roman All inclusive under en resa till Guadalope, en mexikansk ö i Still havet. Denna ”paradisiska helvetiska miljö”, säger han, passade som miljö också för att många människor möts på en begränsad yta.

Hans syften är uteslutande litterära, säger han.

–  Jag har inget ärende. Det vecklas ut under skrivprocessen. Jag drar inga egentliga fördömande slutsatser.

Samtidigt har kritiker som hyllat boken själva svarat på frågan om de skulle vilja åka dit med ett: aldrig!

– Så jag har väl inte gjort all inclusive-resandet en tjänst.

Resenärerna beskriver han som smågnälliga, med smått patetiska semesterdrömmar.

Klas Grinell publicerade 2012 forskningsrapporten Turism: schyst resande eller att njuta på andras bekostnad. Han säger att det är omöjligt att en semesterresa ska kunna uppfylla alla förväntningar som byggts upp under årets resterande veckor. Han uppmanar oss att tänka till; att semestern behöver har sina friktioner också, att familjer och vänner behöver ha svåra och utredande samtal också.

– Att livet ska vara så enkelt på semestern att man bara kan ligga och njuta, det är en konstig inställning, säger han.

Såväl Klas Grinell som Hans Gunnarsson hänvisar till den egna kompassen.
För mer handfasta råd finns sajten schystresande.se, som drivs som ett samarbete mellan sju organisationer, bland andra Hotell och restaurangfacket.