Höjda lägstalöner för 7000 i Stockholm
I dag den 25 september kommer de utlovade höjningarna av lägstalönerna i Stockholms stad i lönekuverten. I och med att höjningen gäller retroaktivt från den 1 januari blir det för dem som får mest 8 000-9 000 kronor extra på denna lönen.
Jämfört med de centrala lägstalönerna ökar lönen för de sämst betalda i Stockholm med 920 kronor.
– Att få nästan 1000 kronor i höjd ingångslön är en bra början, säger personalborgarrådet, Clara Lindblom (V).
Stockholms stads låglöne- och jämställdhetssatsning på 35 miljoner kronor, berör 7099 anställda, enligt uppgifter från äldre- och personalroteln i Stockholm.
I ett avtal med Kommunal kom staden överens om att lägga pengarna på att höja lägstalönerna från den 1 januari i år till 19000 kronor i månaden för den som fyllt 19 år. Och till 21000 kronor i månaden för dem med ett års erfarenhet, i yrken där arbetsgivaren kräver yrkesförberedande utbildning.
I det centrala avtalet är lägstalönerna från 1 april i år 18080 kronor/månaden respektive 20120 kronor/månad.
78 procent av de som berörs av de höjda lägstalönerna är kvinnor och de flesta av dem är antingen barnskötare eller vårdbiträde. Men även andra grupper som vårdare, elevassistenter, köksbiträden och städare berörs.
De nya lägstalönerna gäller vid alla nyanställningar.
Räcker detta?
– Det är klart att de här grupperna fortfarande är underavlönade i förhållande till det viktiga arbete de utför. Sen ska vi fortsätta förbättra både löner men också arbetsvillkor för de hör grupperna, inte minst i hemtjänsten, säger Clara Lindblom.
Motsvarande satsning på 35 miljoner kronor görs på den privata sidan i bolag som utför tjänster åt Stockholms stad. Men där har staden ingen insyn.
– Vi ligger på dem för att se till att de också höjer lönerna i motsvarande grad. Om de pengarna kommer nu eller inte känner jag inte till.
KA har sökt ansvarig ombudsman i avdelning i Stockholm utan resultat.