Nya föreskrifter ska minska stressen
Arbetsgivarna måste i högre grad ta ansvar för hur de lägger arbetstider och vilken arbetsbelastning de lägger på de anställda. Genom nya föreskrifter vill Arbetsmiljöverket få ner den arbetsrelaterade ohälsan.
– Att så många blir sjuka av de här orsakerna är oacceptabelt, säger Erna Zelmin Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Sedan 2010 har antalet anmälda arbetssjukdomar som kan relateras till stress och hög arbetsbelastning och liknande ökat med 70 procent. För första gången kommer nu samlade föreskrifter om vilket sorts ansvar arbetsgivaren har för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Enligt de nya föreskrifterna ska arbetsgivarna bland annat ta ansvar för:
• Att arbetstagarna inte får en ohälsosam arbetsbelastning. Resurserna ska anpassas efter kraven i arbetet.
• Att arbetstiderna läggs på ett sätt som inte leder till ohälsa, till exempel delade turer, skiftarbete och nattarbete.
• Att klarlägga att kränkande särbehandling inte accepteras.
Sen tidigare finns det regler både i Arbetsmiljölagen och föreskrifterna om Systematisk arbetsmiljöarbete. Det har dessutom funnits allmänna råd till arbetsgivare. Men genom att samla allting i förskrifter hoppas Arbetsmiljöverket att det ska bli tydligare.
– Föreskrifter är starkare än allmänna råd, säger Ulrich Stoetzer, handläggare på Arbetsmiljöverket.
Vilka sanktioner finns?
– Vi har inte beslutat om någon särskild sanktionsavgift. Utan det följer det gängse förfarandet. Anmälningar kan leda till inspektioner som i ett senare skede kan ge vite, säger han.
De fackliga kommentarer som kommit har varit övervägande positiva, även om TCO just efterlyser en sanktionsavgift.
– Jag tror däremot att bara det faktum att vi nu får nya bestämmelser kommer att göra skillnad, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.
De nya reglerna träder i kraft den 31 mars nästa år.