Erik Larsson webbkronika

Det är ju ingen vettig människa som har klocka på sig för att hålla koll på tiden nuförtiden.

Klockor finns ju överallt – i mobilen, datorn och på väggen. Armbandsuret har gått från tidmätare till accessoar.

Äh, jag känner för att vara lite sportig i dag så jag tar på mig dykaruret.
Eller jag känner för att skryta lite, så jag snor på mig Rolexen.

Så har det funkat hittills men nu ser det kärvt ut för schweiziska klockfabrikanter. De smarta klockorna som kopplas samman med mobilerna förändrar allt. Hightech i stället för finmekanik. Samtidigt stiger schweiziska francen och kineserna, herregud kineserna … de bara sprutar ur sig billiga högkvalitativa klockor.

Cheferna för schweiziska företag som tillverkar klockor ser dystert på framtiden, enligt en undersökning som Bloombergs nyhetssajt skriver om.

Om du på allvar skulle börja snacka med någon i klockbranschen skulle du säkert få höra något om den revolutionerande utvecklingen. Den snabba förändringen.

Så är det alltid. Det händer alltid mycket. Hela tiden, överallt.

Det gäller i alla branscher och länder.

Gå fram till nån som står och glor på en gräsklippare. Småprata lite så ska du snart se att det kommer en utläggning om motorutvecklingen. Amerikanska Briggs & Strattorn utmanas av Honda som tagit rejäla kliv in i gräsklipperiet.

Eller snacka med en konsult i typsnittsbranschen … anfanger i mina braxor! Ett särskilt svenskt typsnitt har tagits fram, Sweden sans, som ska ge Sverige en ”global varumärkesidentitet” och så måste det göras skärmanpassningar och digitala lösningar.

Det händer som sagt alltid mycket, hela tiden. Överallt.

Det historiska med vår tid är att våra öden flätas allt närmare människor i andra länder. Det är lätt att resa och vi kan hålla kontakt via nätet. Kulturellt, ekonomiskt och socialt binds vi allt närmare varandra.

På våra skärmar ser vi familjer fly från krig och elände och någon dag senare står de på vår perrong. Det som händer någon annanstans påverkar oss mer än någonsin. Därför tycker vi på Arbetet att det är viktigt att skriva om de globala frågorna. Just nu brottas vår generation med klimatfrågor och migration. Det är två viktiga ämnen som vi ska skriva om på den undersajt – Arbetet Global – som vi håller på att bygga. Nästa vecka lanserar vi sajten på bokmässan i Göteborg. Den 25 september klockan 14:00 håller vi ett seminarium i Arbetets monter B07:66 där vi berättar mer.

Kom gärna förbi om du är där.