25/9 fredag
Äntligen! Nu är vi igång. Här hittar du vår nya stora utrikessatsning Arbetet.Global Vi börjar med ett stort reportage från de ungerska gränstrakterna som reportern Erik de la Reguera har besökt. Vi har även en stor intervju med biståndsminister Isabella Lövin som ger sin syn på FN:s nya utvecklingsmål som klubbas denna helg.

Läs också artikeln om hur en ny flyktingrutt över den ryska tundran håller på att etableras i Europa.

Arbetet.Global har också en debattingång. I vår första debattartikel oroas fyra tunga företrädare för museevärlden samt Rättviseförmedlingen över mångfalden. Svensk kultur behöver mångkulturell kompetens, anser debattörerna och kräver att regeringen gör en storsatsning.

Välkommen till Arbetet.Global!

22/9 tisdag
Småsakernas tyranni. Varenda lite ändring stjäl tid. Just nu känns det svårt att hinna med allt. Lägga in texter på sidan, korrigera bilder, hitta bilder, mejla bilder och dessutom få ihop den där spännande intervjun jag gjorde igår.

Blev lite lugnare då jag läste Omvärldens artikel om oss och Blank Spot Project. Det vi gör är viktigt, ibland glömmer man bort det då man småpillzombiear med allt möjligt. Artikeln hittar du här.

21/9 måndag
Det är motvind för facken nu. Nästa vecka håller Europfacket (EFS) kongress i Paris och de har tappat många medlemmar. På bara tre år har två miljoner hoppat av, från drygt 45 till nästan 43 miljoner. I vissa länder ser det riktigt illa ut. På tre år har det grekiska facken i EFS minskat från 600 000 till 250 000.

Jag skulle överdriva om jag sa att de svenska facken är livrädda för kongressen men oroade är de i alla fall. Det verkar nämligen som om ett italienskt fack, Cgil, håller på att väck liv i frågan om EU-minimilöner. Frågan är som en odödlig zombie i den fackliga debatten.  Den begravs för att sedan återuppstå, gång på gång. Skrev en artikel inför Europafackskongressen. Den kan du läsa  i denna veckas papperstidning som kommer på fredag, samma dag som vi släpper lös Arbetet Global.

20/9 söndag
Puh, det verkar lösa sig med debattartikeln. Det kan bli mycket intressant…en oväntad vinkling.

micpodd18/9 fredag
Vissa dagar känns det som att man jobbar som brandman, drar ut och släcker en massa bränder.  Andra dagar, som denna, flyter allt. Redan innan klockan elva hade jag bockat av alla utom två punkter på dagens att-göra-lista. Det går bra nu.

Det mediala fokuset på migrationsfrågor är oerhört stort. I dag så lanserade Dagens Arena sin podd Människor & Migration.

Apropå podd så var tidningen Omvärlden på Utrikesdepartmentet häromdagen. De spelade också in en podd om flyktingsituationen i Europa.

Erik dlR från Arbetet Global var där och pratade med bland annat Röda Korsets internationella chef Melker Måbeck och statssekreteraren Ulrika Modéer. Podden hittar du här.

I dag hade jag dessutom kontakt med Erik dlR som har lämnat landet. Han var trött efter flygresan men hade gjort den första intervjun. Nu är han på väg mot nästa destination.

17/9 torsdag
Två nej och ett ja. Så kan det gå när man bokar jobb. Det är bara att stuva om, tänka nytt. Skrev en stund på förmiddagen sen ringde tidningen Omvärlden och intervjuade mig om Arbetet Global. Kul att intresset är så stort. Flera har hört av sig och undrat vad som är på gång. Nästa vecka får ni se.

16/9 onsdag
pass
Herregud, det kan inte vara kul att vara schweizisk urmakare just nu. Vilket kaos. Apple ger sig in och börjar göra smarta klockor och kineserna…där har vi klockmakare av rang. Massproducerat. Billigt. Hög kvalité.

Dystert säger cheferna på de schweiziska klockföretagen om framtiden. Jag skrev en krönika om det som kommer på Utblick i veckans tidning. Fast egentligen handlar krönikan om Arbetet Global och om vårt lanseringsseminarium. Det ska vi hålla fredagen den 25 september klockan 14 i vår monter B07:66 på bokmässan i Göteborg. Kom dit och lyssna, för nu har vi börjat skriva.

Erik dlR har precis dammat av passet och ska flyga iväg och börja jobba med reportaget. Det kommer att bli mycket spännande.

Får ett uppmuntrande tillrop från L som skriver att han gillar ballongtaxar. Tack för det, sånt värmer!

15/9 tisdag
Fan, det är en sån där Nils Frahmdag. Den här låten går som ett ljudlöst soundtrack i skallen. Moll och mörker, men man kör på ändå. Det är inte konstigt att det blir så just nu. Sajten är i stort sett färdigsnickrad och det är dags att gå in i en ny fas. Börja skriva, börja jaga…men först ställa om och lyssna på Nils Frahm.

Ska ändå bli skönt. Frustrerad över att vi inte hunnit bevaka flyktingsituationen i Europa tillräckligt, frustrerad över att vi inte hunnit skriva om den uppseglande konflikten i Finland. Den finska regeringen är på kollisionskurs med facket. Regeringen vill bland annat sänka söndagsersättningen för anställda. I utbyte utlovas tryggare jobb men facken känner sig vingklippta. Snart kan vi satsa allt på att skriva globala nyheter.

hoerselkapa14/9 måndag
Hörselkåpor. Hur vore livet utan dem?  Vi på Arbetet Global har hittat vårt sätt att stänga världen ute då vi måste fokusera på att bygga webb och skriva.

11/9 fredag
Pratade med några utländska chefredaktörer. Kanske kan vi sy ihop nåt tillsammans. Skapa ett sorts internationellt nätverk med arbetsmarknadstidningar. Eller är det för mycket jobb för för lite ull?

Vi satt kvar och jobbade. Det har lossnat. Allt går vår väg. Erik dlR har lyckats! Han har gett sig in i hårdkodandet och anpassat menyerna, tagit bort och stuvat om. Har också fått löfte från en konsult om att telefonanpassningen ska fixas.

Vi har webben under kontroll, det börjar forma sig någon sorts ton som jag hoppas ska sätta sig i texterna.

Karate Free Stylers i lurarna. Egentligen är det ju musik från förr, sånt man lyssnade på i ett annat liv. Det var för ett år sedan som jag och några kompisar stötte på bandet på en liten rockklubb i utkanten av Warszawa. Min kompis R snackade med sångaren, höll sen kontakt via Facebook och i våras gav de ut en skiva.

Men det är inte poängen. Poängen är nätet. Att man kan hålla kontakt. Poängen är också att bandet som är från Polen lika gärna kunde komma från Sverige, Sydafrika eller USA. Musiken är global.

10/9 torsdag
Möte med hela redaktionen. Alla är så positiva till Arbetet Global. Otroligt kul. Vi får en massa smarta inspel från kolleger. Planeringsmöte inför bokmässan i Göteborg. Arbetet ska vara där och på fredag den 25 september släpper vi lös sajten och firar med seminarium på bokmässan.

Fler möten. Nu med Erik dlR. Vi sitter ju bredvid varandra och pratar hela tiden men ibland måste vi ändå fly in ett nåt av mediehusets konferensrum för att få någon styrsel på vad som sägs.

Nu diskuterar vi debattsidan. Vilka vill vi ska skriva? Vilka ämnen? Vi kastar upp namn och debattförslag i luften och väntar på att de ska landa…

Journalisten publicerar sin artikel om oss.

9/9 onsdag
Arbetet Global skulle ha lunchmöte men Erik dlR skulle ”bara ringa lite” precis efter att maten kommit in. Han intervjuade en besättningsman på kustbevakningens fartyg Poseidon som precis återvänt från räddningsoperationen i Medelhavet.

Orosmoln kring sajten. Svårt att förstå varför den inte anpassar sig så att det ser snyggt ut i telefonen. Vi funderar på att helt skrota planen med en undersajt och börja om från början. Bygga en egen sajt utanför tidningens domän och använde oss av en färdig tidningsmall.

8/9 tisdag
Jag lärde mig knyta ballonghundar i Argentina. Jag reste med en dansk som visade mig hur. Det är en sorts avkoppling och det behövs just nu. Oroad över hemsidan. Erik dlR svär över kodningen. Svårt att anpassa sajten till mobilen. Vanmakt. Våra yrkesliv ligger i globala dataföretags händer. Fattar inte hur Erik dlR kan vara så lugn. Mina ben hoppar. Knyter en ballonghund.

ballonghund

7/9 måndag
Innan morgonmötet på tidningen får jag ett tips om att ett ryskt fartyg med kärnbränsle stoppats i Norrköpings hamn. Besättningen som fraktar radioaktivt material har inte fått lön på flera månader.

Fokuserade på det samtidigt sajtbyggandet fortsätter. Egentligen är tidsramarna helt absurda.

5/9 lördag
Det blev ingen sovmorgon för Erik dlR. Han var med i Morgonpasset i P3 och berättar om knarkbossen El Chapo som nyligen flytt från sitt fängelse i Mexiko. Efter flera år som Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika har han bra koll på knarkmaffian i Mexiko.

 

4/9 fredag
karatefree
Blir plåtade av Journalistens fotograf Tor Johnsson utanför ett konferenscenter på Södermalm där LO-mediehus i dag har redaktionsdag.

Vi är ett 40-tal som lyssnar på en föreläsning om hjärnan men mina tankar rör sig kring Arbetet Global. Vad ska det första repet handla om…och vad är det för ton vi vill ha i texterna…lite senare på kvällen rullar låten igen. Herregud jag kan inte släppa den – Breathe, med polska bandet Karate Free Stylers. Kan man få till en sån ton i texterna på sajten…It goes on… ? Jag mäter tiden med låten. 3:33. Hur många gånger hinner jag spela den på vägen till jobbet – nästan åtta är svaret. It goes on!

Hur många gånger kommer låten att spelas innan lanseringen av Arbetet Global?

3/9 torsdag
Tidningen Journalisten intervjuade oss på förmiddagen. Nya möten. Mycket av Arbetets webb är hårdkodad, det vill säga man  måste vara sjukt bra på att programmera för att göra om den.

Stressad, lugnade nerverna med att knyta en ballonghund .

2/9 onsdag
Levererade till papperstidning. Svårt att hinna med mycket mer. Erik dlR försöker sätta sig in i systemet. Tidningen Resumé skriver om vårt projekt och sen gör Medievärlden en rewrite.

1/9 tisdag
Äntligen drar vi igång. Efter ett år så ser det verkligen ut att bli av, Arbetet Global.

Erik de la Regueras första jobbdag hos oss. Bara någon dag efter att han kom hem från Colombia och Mexiko. Möten, planering och en massa hälsande. Tidningens AD, Eva. kom med flera bra förslag till logga. Svårt att välja.

 

Vad vill du att vi ska skriva om? Tipsa oss gärna!