Oscar Isaac i HBO:s miniserie.

Oscar Isaac i HBO:s miniserie.

Gränsen mellan karriärism och ideologisk övertygelse är svår att urskilja i politiken. Berättelsen om lokalpolitikern Nick Wasicsko i Yonkers gör att man frågar sig om den över huvud taget finns.

Show Me A Hero heter The Wire-skaparen David Simons nya miniserie, baserad på Lisa Belkins reportagebok med samma namn.

Här möter vi en politisk process långt ifrån så klipsk som när Aaron Sorkins babbelsnabba genier i West Wing klarar biffen, och aldrig så överlagd som när Frank Underwood är djävulskt ond i House of Cards.

I stället är Show me a hero ett återhållet berättande om rasismen, staden, byråkratin och klassklyftorna. En obönhörlig gråskaletillvaro där ingen är bara god eller ond.

I en fenomenal rolltolkning lyckas skådespelaren Oscar Isaac fånga huvudkaraktären Nick Wasicskos vilja att göra gott å ena sidan och å andra sidan bete sig på ett sätt mot sin fru Nay som väcker förakt.

Även karaktären Doreen Henderson (Natalie Paul) berör på djupet. Hennes väg går från nyförälskad nybliven mamma till ensamstående, ner i ett missbruk och upp igen, fram och tillbaka mellan trygg förort och otrygga Schlobohm. Trots att det låter dramatiskt känns hennes utveckling nästan utstuderat ospektakulär.

Det går att läsa karaktären Mary Dormans (Catherine Keener) förvandling som en allegori för hela berättelsen. Hon står först på rasisternas sida och försöker stoppa nya bostäder i sitt vita område, för att senare byta sida och slita för att också fattiga svarta ska känna tillhörighet i området.

Hennes metamorfos sammanfattar också frågan som Show me a hero indirekt ställer till tittaren: Vilken sida av historien vill du ha stått på?

Eric Rosén

tv-serie

Show me a hero

Manus: David Simons

I rollerna: Oscar Isaac, Natalie Paul, Catherine Keener m fl

Visas på HBO Nordic