Utsikt inifrån Skåvsjöholm. Foto: Fredrik Sandberg

Utsikt inifrån Skåvsjöholm. Foto: Fredrik Sandberg

IF Metall har fått tillbaka pengarna som kursgården Skåvsjöholms förre vd använt för privata utgifter. Den tidigare vd:n lät kursgården betala för hans 40-årsfest, för hemstädning och för en bubbelpool.
– För oss är det viktigt att han betalat tillbaka alla pengar som han använt för privat bruk, säger Ulf Andersson, som är IF Metalls ekonomichef och ordförande i styrelsen för Skåvsjöholm.

IF Metalls kursgård ligger vid havet, några mil nordost om Stockholm. De brott som den förre vd:n nu åtalas för skedde 2013 och 2014. Det handlar bland annat om att vd:n låtit Skåvsjöholm betala för en privat fest, hemstädning, fotbollsbiljetter, möbler, en bubbelpool och en ljud- och bildanläggning för över 100 000 kronor. Enligt åtalet har Skåvsjöholm lagt ut 660 000 kronor för vd:ns privata omkostnader.

– Man blir ju både upprörd och besviken. Det är verkligen trist när folk gör så här, säger Ulf Andersson.

Han berättar att vd:n fick sluta omedelbart när brotten blev kända hos ledningen. Det var personalen som slog larm och det sägs att vd styrde dem med järnhand – och att han dessutom var ”otroligt elak”.

Ledningen polisanmälde den tidigare vd:n i mars förra året. Polisanmälan hade rubriken grov förskingring alternativt trolöshet mot huvudman. I anmälan beskriver ledningen för Skåvsjöholm vad de känner till om mannens brottsliga verksamhet.

Nu är polisutredningen klar och vd:n åtalas för grov trolöshet mot huvudman, grov tagande av muta och medhjälp till försvårande av skattekontroll. Åtalet drivs av kammaråklagare Thomas Forsberg vid riksenheten mot korruption.

Samtidigt åtalas två byggföretagare för givande av muta och åklagaren kräver företagsbot av ett byggföretag och ett inredningsföretag.

– Det är svårt att säga om det här skadat Skåvsjöholm, men jag tycker nog att det inte har gjort det, säger Ulf Andersson.

Vd:n nekar till brott, trots att han gått med på att betala tillbaka pengarna till Skåvsjöholm.