Flyktingar anländer till en uppsamlingsplats nära den ungerska byn  Roszke vid gränsen till Serbien. Foto: Zoltan Gergely Kelemen

Flyktingar anländer till en uppsamlingsplats nära den ungerska byn Roszke vid gränsen till Serbien. Foto: Zoltan Gergely Kelemen

LO och de 14 LO-förbunden skänker en miljon kronor till flyktinghjälp.
– Vi tyckte det var självklart, säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson.

– Det fackliga arbetet handlar ju i grunden om solidaritet, och det här handlar ju om solidaritet. Det handlar om människor även om det inte är vår kärnfråga, säger Hans-Olof Nilsson, vars förbund har skänkt 100 000 kronor.

I måndags beslutade LO-styrelsen att skänka 250 000 kronor och därefter tog ledamöterna med sig frågan om ytterligare bidrag till sina respektive förbund. Under veckan har sedan de flesta återstående LO-förbunden beslutat om bidrag till UNHCR, Röda Korset, Läkare utan gränser och Rädda barnen.

Keth Thapper är sedan årsskiftet ombudsman på LO:s organisationsenhet och samordnar LO:s arbete mot rasism och främlingsfientlighet. I förra veckan föreslog hon att LO skulle skänka pengar ur solidaritetsfonden, där pengar främst går till att bygga upp facklig verksamhet i utsatta länder.

– Vi kan använda solidaritetsfonden till humanitärt stöd, inte bara till strikt fackligt arbete, säger hon.

Tidigare hade Handels beslutat om en gåva till arbetet med flyktingar på Olof Palmes internationella center och GS-facket till Rädda barnens flyktingverksamhet.

– Det står alla fritt att skänka vart de vill. Men jag föreslog UNHCR eftersom det är FN:s flyktingorganisation som har en riggad organisation. Det är inte alla FN-organ som är duktiga, men UNHCR är det, säger Keth Thapper.

Fastighets beslöt under torsdagen om att skänka 15 000 kronor till UNHCR.

– Det behövs medel och vi vill bidra. Självklart ska vi skänka pengar, säger förbundsordförande Magnus Pettersson, som också säger att flyktingpolitiken diskuteras ivrigt inom förbundet.

– Vi har pratat mycket i ledningen om att alla EU-länder inte tar sitt ansvar, det tycker jag är fruktansvärt, säger han.

Förbunden öppnar kassan

LO: 250 000 kronor ur sin solidaritetsfond till FN:s flyktingorganisation UNHCR

IF Metall: 300 000 kronor till UNHCR, Läkare utan gränser och Rädda barnen

GS-facket:10 000 till Rädda barnens flyktingverksamhet

Seko: 80 000 kronor till UNHCR

Livs: 100 000 kronor till UNHCR

Handels: 50 000 kronor till Olof Palmes internationella centers arbete med flyktingar

HRF: 30 000 kronor till UNHCR

Transport: 31 500 kronor till UNHCR

Byggnads: 50 000 kronor till Röda Korset

Elektrikerförbundet: 10 000 till UNICEF

Fastighets: 15 000 kronor till UNHCR

Kommunal: 100 000 kronor till UNHCR

Musikerna, Målarna, Pappers: Frågan diskuteras

 

Förbund, avdelningar och klubbar utmanar varandra att skänka pengar och många har hakat på. Bland annat skänker IF Metalls Volvoklubb i Skövde 25 500 kronor och GS avdelning i Göteborg 20 000 kronor.