Treårige Alan Kurdis döda kropp spolades upp på en strand i Turkiet i början av september. Foto: Nilufer Demir

Treårige Alan Kurdis döda kropp spolades upp på en strand i Turkiet i början av september. Foto: Nilufer Demir

Pappan till treårige Alan Kurdi tackar nej till ett erbjudande om medborgarskap från Kanada, som avslog familjens asylansökan i juni. Det var Alan Kurdis döda kropp som spolades upp på en badstrand i den turkiska charterorten Bodrum förra veckan, och blev en tändande gnista för protester mot flyktingpolitiken runt om i Europa.

Igår fick han ett likadant erbjudande från den turkiska regeringen och tackade nej även till det, rapporterar turkiska tidningar. Turkiska myndigheter vägrade ge familjen utresevisum, vilket var en av orsakerna till att de tvingades anlita flyktingsmugglare med undermåliga gummibåtar.

– Jag är hedrad, men jag tackar nej, säger pappa Abdullah Kurdi till dagstidningen Radikal.

Han förlorade sin fru och sina två söner som drunknade i Medelhavet sedan den lilla gummibåt de åkte med sjunkit på väg till grekiska Kos. Bilderna på Alans livlösa kropp, som hittades av anställda på ett hotell i charterparadiset Bodrum, har skakat om Europa och satt igång en folkstorm av solidaritet med människor på flykt.

Abdullah Kurdi säger att han vill bo och dö nära sina barn och sin fru som begravdes i den syriskkurdiska staden Kobane på söndagen. En stad som kom att bli symbolen för motståndet mot terrorsekten IS i Mellanöstern.

Staden belägrades av IS förra sommaren och de 200 000 invånarna flydde över gränsen till Turkiet. Flera tusen unga stannade dock kvar och gjorde motstånd. Tusentals unga från Turkiet, de flesta tjejer från högskolor och universitet i storstäder som Istanbul och Diyarbarkir, anslöt sig till motståndet i Kobane under förra hösten.

Med stöd från amerikanskt stridsflyg lyckades kurderna till sist kasta ut IS från Kobane, som de har döpt om till sin Stalingrad.

Nu har mer än hälften av flyktingarna från Kobane återvänt hem från Turkiet och jobbar dygnet runt för att bygga om staden som till större delen legat i ruiner.