Foto: Maja Suslin

Foto: Maja Suslin

– Vi kan skapa förändring. Vi kan enas för andras skull, säger Grön ungdoms Semanur Taskin.

Demonstrationen Refugees welcome drog 15 000 människor under söndagen.

– 2 500 personer drunknade i Medelhavet i somras. Varför? Vi låser och stänger dörrar. Det håller inte, säger Grön ungdoms språkrör i Stockholm och konferenciern Semanur Taskin från scenen på Medborgarplatsen i Stockholm.

Demonstrationen sponsras av alla ungdomspartierna, säger hon och hänvisar till riksdagspartiernas ungdomsförbund utom ett. Omkring 15 000 människor samlades i regnet, hela Medborgarplatsen fylldes av paraplyer och plakat med slagord som ”Ingen människa är illegal” och ”Håll ihop mot rasism”.

Poeten Saini Benabdullatek undrade i en nyskriven dikt hur många lik som skulle spolas upp på våra stränder innan vi förstår att vi har plats för flyktingarna.

Kanske blev bilden av treåriga Alan Kurdi droppen som fick den stora massan att reagera.

Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin var en av alla de som kände av förändringen.

– Tack för att Sverige står upp för människovärdet. Nu vänder vinden, äntligen, sa hon och poängterade att barn inte ska mötas av taggtråd och kravallpolis.

Retoriken att i stället hjälpa flyktingar på plats i närområden håller inte, anser hon:

– Ingenting är längre från sanningen. Hjälparbetare är måltavlor. Vit flagg gäller inte.

Vad är då lösningen? Sanna Vestin från Flyktinggruppernas råd, sa att det är bra att det talas om större kvoter.

– Men det måste också bli möjligt att söka asyl lagligt, sa hon och gav som exempel slopat visumtvång för strandsatta människor.

Statsminister Stefan Löfven sa att han lider med mänskligheten.

– Det som vi känner ska vi använda till handlingskraft. Sverige ska fortsätta ta sitt ansvar. Men det räcker inte. Hela Europa måste göra mer, sa statsministern som på tisdag träffar Angela Merkel för diskussioner om hur flyktingkrisen ska lösas.

Samaa Sarsour flydde Syrien 1990, hon kallas tredje generationens flykting, säger hon. Farbrodern flydde Palestina för 67 år sedan, nu säger han att dagens flykt från Syrien är värre. Hon säger att det som Sverige gör nu inte räcker och vänder sig till ”herr statsminister”:

– Ni måste öppna gränserna, säger hon och herr statsminister klappar faktiskt händerna under sitt vita paraply med s-ros åt just det.